Precisament el dia que la justícia belga ha rebutjat entregar el raper Valtònyc a Espanya pel delicte d'injúries a la Corona, en considerar el jutge que el seu cas s'emmarca dins de la llibertat d'expressió, l'Audiència Nacional ha arxivat la causa contra un altre home acusat d'altres injúries a la Família Reial per titllar-los, via Twitter, de "familia de puteros, criminales, mafiosos, corruptos, con fortuna en paraísos fiscales, los Borbones de la perra".

FELIP I JOAN CARLES EFE

Efe

Segons informa la Cadena Ser, el jutge Ismael Moreno va decidir arxivar el cas fa unes setmanes després de la petició, en la mateixa línia, de la Fiscalia, al entendre que "no existeix ànim d'injuriar o calumniar, sinó de criticar". En el seu escrit, el Ministeri Públic emparava aquestes frases dins un marc de crítica política i llibertat d'expressió, indicant que "no basta para incardinar en el referido delito expresiones o discursos que exterioricen opiniones negativas del Rey como Institución, adquiriendo así una connotación hostil".

rei felip mira joan carles  EFE

Efe

Segons l'advocat de l'acusat, la decisió els ha sorprès fins i tot a ells: "teníamos todas las papeletas de que la cosa llegase a juicio por la trayectoria que están teniendo este tipo de casos en la Audiencia Nacional y en este juzgado, fue una grata sorpresa pero no nos lo esperábamos, en absoluto", tal i com ha dit en declaracions a la SER. L'home, però, encara té obert un cas pendent: una investigació per més tuits i vídeos del mateix usuari contra María Dolores de Cospedal o Pablo Casado.

cospedal efe casado

Efe

Les expressions utilitzades per l'home absolt són similars a les que el maig del 2013 el ple del penal de l'Audiència Nacional va confirmar una multa de 6.480 euros per a un coronel retirat que es va referir als Borbons com a "borrachos, puteros, idiotas, descerebrados, cabrones, ninfómanos, vagos y maleantes". Llavors, la sentència va comptar amb el vot particular contrari de quatre jutges, entre ells, l'actual Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que van entendre que aquestes expressions estaven emparades per la llibertat d'expressió.