Joan Carles I "ni está, ni se le espera" a Madrid. Segueix a l'amagatall dels Emirats esperant, sense èxit, la seva tornada a Zarzuela. Potser avui està esmorzant amb una notícia que li ofereix esperança: la victòria d'Ayuso i VOX a les eleccions madrilenyes. La dreta saliva amb una visió: que la presidenta de la Comunitat faci el salt a la política nacional i arrabassi el poder a Pedro Sánchez i el PSOE. Segons explica la cronista reial millor informada, la catalana Pilar Eyre, "no regresará mientras los socialistas estén en el poder". És el que li va dir la seva font, que malgrat les campanyes de desprestigi que han posat en marxa contra la de 'Lecturas', "nunca me ha fallado". Aquesta possibilitat, la d'un canvi a La Moncloa que faci més fàcil la tornada de l'emèrit a Espanya, potser arribarà massa tard. Com a mínim dos anys, una eternitat per al monarca fugit de 84. El temps corre en contra. I a Zarzuela comencen a rumiar què fer amb el seu legat material, custodiat a un palau en desús, fantasmagòric i caríssim: "todo tiene un aire melancólico de acto final"

Pilar Eyre Zarzuela Lecturas

Pilar Eyre sobre el Palau de la Zarzuela a Lecturas

Pilar Eyre ent Marc Villanueva 10 JB

Pilar Eyre amb la seva estimadíssima i desapareguda gossa Dana / JB

Felip i Letícia no viuen en la residència oficial de la Corona, si no que ho fan al Pavelló del Príncep, a 2 quilòmetres de distància. L'actual rei el visita només per "treballar", ja que allà s'ubica el seu despatx. La resta d'estàncies només les ocupen la mare, la reina Sofía, i la seva germana Irene. Ara bé, l'exèrcit de treballadors que cuiden de Zarzuela segueix intacte i avorridíssim. Eyre fa números sobre el que costa als contribuents el manteniment de l'indret, amb dades que fan mal: "600 empleados, que incluyen funcionarios, escoltas y 60 conductores para 44 coches, encabezados por siete Mercedes-Benz blindados; dos piscinas, 250.000 euros al añoservicio de limpieza profesional, 893.000 euros anuales y actúa en unas estancias que ya casi nunca se utilizan".  Tampoc, evidentment, l'interminable llista d'objectes personals de Joan Carles i que no va poder portar a Abu Dhabi: "La ropa de civil en un armario, los uniformes en otro, hasta los objetos de tocador siguen en el cuarto de baño. Su silla de ruedas. Y su fabulosa colección de relojes valorada en varios millones de euros (tan solo su Patek Philippe de color rosa cuesta siete millones)". Peces de luxe extrem que es conserven en vitrines especials "provistas de rotores automáticos y temperatura constante". Menció a banda per a la seva afició més detestable, i que va suposar la seva caiguda als inferns: la caça d'animals salvatges. Felipe, diu la Pilar, té un problema: què fer "con el pabellón donde se exhiben los 1.000 trofeos cinegéticos de su padre. Una nave dotada de luz, su propio servicio de seguridad, limpieza y calefacción, pues las piezas –desde un raro rinoceronte blanco de África hasta el pobre oso borracho Mitrofán, cazado en Rusia– deben permanecer siempre a 22 grados". Eyre, defensora a ultrança dels animals, es pregunta on aniran a parar i fa una proposta amb segell personal: "¿Donarlo, regalarlo a los amigos de Juan Carlos o demolerlo discretamente por la noche, sin que nadie se entere?"

felip leticia zarzuela gtres

Felip i Letícia al Palau de la Zarzuela / GTRES

juan carlos abrigo

Joan Carles amb un abric de pell de cabra / TV3

joan carles foto caçant botswana

Joan Carles caçant a Botswana / Youtube

Juan Carlos mira la hora GTRES

Joan Carles mirant el rellotge / GTRES

El dispendi de la monarquia espanyola acumula pols i olor a ranci. A Zarzuela, tard o d'hora, tot s'acabarà podrint: els objectes, l'herència i la institució.