Un dels biògrafs de capçalera de la família reial és Paul Preston. L'hispanista de Liverpool és autor de la biografia de referència del rei emèrit, Juan Carlos. El rey de un pueblo. Aquest diumenge va fer 40 anys de la coronació del Borbó, el 22 de novembre de 1975. Motiu pel qual ha estat entrevistat a El Periódico, on ha deixat caure algunes reflexions sobre la monarquia espanyola que no han passat desapercebudes. Del rei fugat considera que no passarà a la història com un villano, i el veu més a prop de ser considerat un heroi: "Lo que ha pasado a partir del 2012 o de la abdicación, ¿cancela todo lo que he dicho de las maravillas de Juan Carlos? No. A la larga, su legado histórico va a quedar ahí".

joan carles llibre paul preston

Preston té clar que tot el que està passant ara, d'escàndol en escàndol y tiro porque me toca, "no tendrá tanto peso como su legado histórico". Un llegat que ja veurem fins on arriba pel que fa al seu fill. De l'ara rei Felip VI li pregunta el citat mitjà si és tan neutral com li correspondria a algú que ostenta ser el cap de l'Estat. Concretament, li pregunten pel seu discurs després de l'1 d'octubre de fa tres anys. L'escriptor nega la major. I fins a tres vegades: "No, no, no, tres veces no". Preston estava convençut que el monarca faria un discurs suau, moderat i neutral. Però es va trobar amb el que van veure tots: "Cuando vi lo que había dicho, me pareció que había dicho lo contrario".

felip 3 octubre

Felip VI

Ho justifica per pressions del govern de torn, en aquell moment el PP de Rajoy, i per altra banda, en l'obsessió dels Borbons per la unitat del país: "Ningún rey es totalmente independiente". En el cas dels Borbons, no cal que ho juri.