El tsunami Del Burgo està tenint molts danys col·laterals. La revelació que Letícia va posar les banyes durant 2 anys a Felip amb el seu cunyat està causant moltes víctimes, els tres jaimes. En 24 hores han fet fora de la feina dues figures decisives: Jaime Peñafiel acomiadat d'El Mundo i Jaime Alfonsín, cessat com a cap de la Casa Reial. Felip i Letícia van movent fils per redreçar el moment més baix des que són reis. El tercer Jaime, Del Burgo,  segueix sent tractat com un empestat, silenciat i censurat per la immensa majoria de mitjans d'Espanya però conserva moltes proves, bales a la pistola que pensa disparar. Per exemple en forma de converses privades amb Felip. Aquest panorama és el que haurà de gestionar el nou cap de la Casa, Camilo Villarino.

Letizia Ortiz y Jaime del Burgo, amantes en NYC, 2011, TV3
La princesa Letícia i Jaime del Burgo, amants a NYC, 2011, TV3

Un altre dels efectes col·laterals de la relació adúltera de Letícia i el seu amant és que s'ha remogut tot el passat de la reina i els seus secrets: el primer marit, el divorci, l'avortament, els amants... I l'episodi més dolorós, delicat i íntim: el suïcidi de la seva germana Erika. Peñafiel és acomiadat amb l'excusa, precisament, d'especular sobre les causes d'aquella mort. Els únics que poden parlar-ne amb legitimitat i amb veracitat són els familiars d'Erika. Ho va fer David Rocasolano, cosí de la difunta, al llibre Adiós princesa. EN Blau recupera un fragment d'aquella biografia de Letícia on s'explica que la mort d'Erika va fer embogir la mare i la germana gran de la difunta, Paloma Rocasolano i Letícia. El cosí detalla el gest maquiavèl·lic, indigne i il·legal que van maquinar mare i filla. Les deixa en molt mal lloc. Té a veure amb la filla d'Erika, Carla Vigo que aleshores tenia 6 anys, i el seu pare, Antonio Vigo, l'escultor que va ser parella d'Erika fins un any i mig abans de morir.

Carla Vigo GTRES
Carla Vigo GTRES
Antonio Vigo, font antoniovigoescultura.com jpg
Antonio Vigo, font antoniovigoescultura.com jpg

EN Blau ja ha explicat que Antonio Vigo es va encarar amb el rei Joan Carles al mig de l'església durant el funeral d'Erika cridant-li "¡Tú tienes la culpa hijo de puta! ¡Vosotros la habéis matado!". Mesos després d'aquell episodi, Antonio Vigo, que es va fer càrrec en solitari de la seva filla Carla òrfena de mare, va trucar alarmat a David, el cosí i advocat. Antonio Vigo li diu amb por: "Letizia y Paloma me han pedido que suscriba un régimen de visitas regulado de mi hija Carla. Me quieren quitar a la niña. Quieren la custodia para ellas". Qualsevol advocat sap que la pretensió de l'àvia i la tieta de Carla Vigo era una aberració, una indignitat i una repugnant intromissió en el pare de la nena. Ningú pot prendre la custòdia ni la pàtria potestat a un pare excepte un jutge i només en el cas que el pare sigui un delinqüent, un pederasta, un drogaddicte o un maltractador. No era el cas.

Paloma Rocasolano GTRES
Paloma Rocasolano als Premis Princesa d'Astúries, 2023 GTRES

Paloma Rocasolano, creu al coll, vestida de negre en els últims premis a Oviedo de l'altra neta, Elionor. Va voler prendre-li al seu exgendre, un escultor de mala mort, la seva neta Carla amb la connivència de la princesa i futura reina, Letícia, pressionant-lo en nom de Casa Reial. El cosí el va advertir que no li podien prendre la nena: "Amenázalas, coño". Els Ortiz Rocasolano són com els Borbó Grècia: un drama. Aquest trist episodi demostra que el suïcidi d'Erika va deixar molta gent tocada: Letícia, Telma, Carla, Antonio Vigo, el pare de la morta Jesús Ortiz... i sobretot una persona, una mare que va perdre la seva filla petita: Paloma Rocasolano.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!