Jaime Peñafiel, acomiadat. El degà de la crònica monàrquica a Espanya, el que més coses sap dels Borbons, ja no ha escrit aquest dissabte la seva columna setmanal al diari El Mundo. Ha estat acomiadat de manera fulminant. El rumor a Madrid ha passat a ser notícia quan l'ha difós un exdirector d'El Mundo, Casimiro García Abadillo, al seu digital El Independiente'El Mundo' se plantea prescindir de Jaime Peñafiel. Ho publica quan ja se sap que Peñafiel, sospitosament i per sorpresa, no apareix a les pàgines del diari com ha fet cada dissabte durant 20 anys. Algú d'El Mundo ho ha filtrat al director que va substituir a Pedro J. Ramírez. El Mundo confirma que ha fet fora el columnista de 91 anys: "La dirección de El Mundo ha decidido despedir a Jaime Peñafiel", escriu el digital ECD.

Jaime Peñafiel dice adiós, EP
Jaime Peñafiel diu adeu, al costat la seva dona, EP

És el final d'unes setmanes de greus tensions i desavinences entre Peñafiel i el diari, d'ençà que va destapar l'afer Jaime del Burgo al llibre Letizia y yo. Peñafiel ja va rebre un primer avís quan Del Burgo va publicar a twitter diumenge 3 de desembre la seva relació extramatrimonial amb Letícia i les banyes a Felip. Dissabte 9 de desembre Peñafiel no deia res de Del Burgo. Tot indica que el periodista va escriure una columna sobre Letícia-Felip-Del Burgo que mai va veure la llum. El Mundo la va censurar tal i com va explicar EN Blau. Des d'aleshores Peñafiel dissabte a dissabte no ha fallat mai a la seva cita però no ha pogut dir res de DelBurgo, només entre línies i pels molt experts. Aquesta setmana ha estat crucial per la decisió dràstica del diari: Peñafiel ha rebut crítiques a tort i a dret per haver afirmat dissabte a la nit a un canal de Youtube que Letícia és estèril, que va embarassar-se amb òvuls de la seva germana Erika i que apartant-la va causar el seu suïcidi. La gran majoria ho ha trobat un excés, un acte de misogínia o de venjança personal. Aquest dissabte els seus lectors esperaven amb candeletes què diria Peñafiel de tot plegat però no li han deixat publicar ni l'última columna. Fulminat. El mateix dia que Jaime Alfonsín.

jaime alfonsin GTRES
Jaime Alfonsín, fulminat, GTRES
DL u544405 032
Peñafiel adeu a El Mundo, GTRES

EN Blau s'ha posat en contacte amb Jaime Peñafiel que no vol fer declaracions. La seva desaparició sobtada de les pàgines d'El Mundo coincideix en el temps amb la substitució de Jaime Alfonsín al capdavant de la Casa Reial. El fulminat cap de la Casa prové de l'època de Joan Carles i tenia bona relació amb Jaime Peñafiel. No costa imaginar que Felip i Letícia han pressionat al diari El Mundo per tal que es faci fora Peñafiel tot i que, com demostra l'afer Del Burgo, no cal cap trucada de Zarzuela. A Madrid l'autocensura està funcionant sense excepcions. La Corona vol remuntar la pitjor crisi del regnat de Felip i ha començat canviant el capità, nou cap de la Casa Camilo Villarino, mà dreta de Josep Borrell i bipartidista, i amb Jaime Peñafiel fora d'un gran mitjà. O és la primera mesura que ha pres Camilo Villarino, pressionar El Mundo per fer fora Peñafiel, o ho sembla.

Camilo Villarino EFE
Camilo Villarino EFE
Jaime Peñafiel despedido GTRES
Jaime Peñafiel salta pels aires com Carrero Blanco, GTRES

A Peñafiel, amb 91 anys, molts creuen que treure-li la seva columna és prendre-li la vida. Podrà seguir escrivint a un altre digital però el cop és fort, molt dur. El seu diari durant 20 anys no el vol. Zarzuela es mou. La crisi és greu. Però que ningú oblidi que el veritable perill per Zarzuela, l'amenaça que els té amb l'ai al cor, el que els fa pànic de debò, no és Peñafiel. És Del Burgo. I l'excunyat i amant segueix traient munició contra Letícia i ara també contra Felip. Se sabrà tot.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!