Ana Romero (Cadis, 1966) baixa del taxi i rep En Blau amb un somriure. Arriba, sense acompanyants de premsa, a una Barcelona l'únic dia que neva a la capital. Se sorprèn de tantes banderes espanyoles als balcons. Li dic que això és perquè hem quedat a la zona alta de la ciutat, al costat de Catalunya Ràdio. Es demana un capuccino i un enorme pastís de formatge, que compartim. Se sent còmoda explicant a un català què hi va haver darrere del desastrós discurs del rei Felip 48 hores després dels abusos policials de l'1-O. El seu llibre El rey ante el espejo (La esfera de los libros, 2017) ha trepitjat ulls de poll a Madrid. Tants que està vetada a molts mitjans per tractar dos temes difícils: la monarquia i les clavegueres de l'Estat. Posa negre sobre blanc els primers anys del regnat de Felip VI.

Rei Felipe VI discurs referendum

EFE

Comencem pel final, el discurs del rei el 3 d'octubre. Hi ha dos milions de catalans que el perceben com una agressió més.

Volia acabar el llibre abans però van començar a passar coses monumentals: l'atemptat del 17 d'agost, les lleis de desconnexió i el referèndum a Catalunya. Crec que els efectes d'aquest discurs no es poden calibrar encara. Em va sorprendre perquè vaig creure que Felip VI sortiria per cauteritzar les ferides i baixar els ànims. I no ho va fer. Va fer el que la seva parròquia, els seus seguidors, els seus followers li exigien. Ell té poca feina i una és simbolitzar la unitat d'Espanya. No va separar els líders polítics de la societat civil i va posar tots al mateix sac. Va ser un risc absolut, va apostar diners a un número i encara no sap si li ha sortit bé. Catalunya definirà el seu regnat.

Vostè explica que per a molts espanyols el 3-O el príncep es va fer rei. Potser ara el CIS torna a preguntar per la Corona?

El CIS depèn del govern i es van negar a respondre'm per què fa 3 anys que ja no permeten els espanyols valorar la monarquia. I també es neguen a dir-me quant ens costa. Això que només es destinen 8 milions d'euros l'any a la Corona és infantil. No s'ho creu ningú.

Rajoy detesta Felip VI per no haver-se sotmès al PP i haver facilitat el debat d'investidura de Pedro Sánchez?

El rei es va oposar que el pontegessin. El desig de Rajoy era que el Congrés dels Diputats digués que en absència de candidat a la investidura es convocaven noves eleccions. I el rei s'hi va negar. Però gràcies al 3-O la dreta ha perdonat al rei.

letizia llavis gtres

GTRES

El seu llibre explica que la reina Letícia "blaueja" la seva sang, que entra en un procés de transfusió a sang blava, fins i tot en el físic. Com explica la transformació de la reina?

És tremend, es va convertint en una figura de porcellana a càmera lenta. El llenguatge de la monarquia és l'aparença, la imatge i el protocol. La seva imatge ens serveix per interpretar-la. Té tant d'afany de fer-ho bé que vol semblar perfecte. És dramàtic però partint del que he parlat amb persones pròximes a Zarzuela sé que el seu desig de quedar bé a les recepcions, a les monedes o als segells la porten a aquesta transformació física que a mi com a dona em crida molt l'atenció.

El 21 de març el TS decidirà sobre el recurs de la sentència del cas Nóos. Entrarà Urdangarín a la presó?

Aposto la meva mà que entra a la presó. Això condiciona Zarzuela, perquè no han amortitzat el cas Nóos. És el pare de quatre nens que estan en la línia successòria de la Corona. La foto entrant a la presó i la de la infanta Cristina visitant-lo danyarà el rei. La seva germana Cristina és molt superba, intel·ligent i negant-se a renunciar als seus drets successoris mostra que neix i morirà com a infanta d'Espanya. No sé si morirà com a esposa d'Iñaki Urdangarin. Aquí ja no m'hi jugo la mà.

llibre rei Sergi Alcázar

Com és Felip de Borbó com a persona?

Felip és fred. Sembla desvalgut però amaga una persona freda. Ha estat 47 anys esperant un càrrec. Això forja el caràcter. És un home amb un destí, amb un objectiu: mantenir la Corona. I en aquest camí sap el que el destorba: fora la infanta Cristina, fora López Madrid (un amic íntim del matrimoni, compi iogui de Letícia, imputat per corrupció), fora independentistes, fora Podemos...

rajoy rei GTRES

GTRES

La Corona ha unit la seva sort a la dreta?

Felip pensa sobre Catalunya com Rajoy. Però Moncloa no el va obligar a fer el discurs del 3-O. Moncloa creu que es va precipitar amb aquest discurs. A les capelletes del cocktail del 12 d'octubre va explicar la seva postura com a monarca sobre Catalunya. Va recordar que havia jurat bandera dos cops: quan va fer el servei militar i 25 anys després a la re-jura. Allà el rei va dir "He fet el que havia de fer. Sé que hauré de recompondre els meus llaços amb els catalans". No és el portaveu de Rajoy sinó un home convençut del que fa.

El llibre no és hostil amb la monarquia però vostè està tenint problemes per promocionar-lo. Què molesta d'aquest llibre?

Molesta les clavegueres de l'Estat, l'excomissari Villarejo, Rasputín, ara a la presó, persegueix els seus oponents. Té periodistes que treballen amb ell, com Eduardo Inda o Manuel Cerdán d'OK diario. En un moment aquest policia vol guanyar un sobresou i pacta amb periodistes per lliurar-los dossiers, com el dels Pujol. En un moment donat volen repetir l'operació Victoria Álvarez, l'amant de Jordi Pujol Ferrusola, que havia revelat delictes fiscals de la família. Volen repetir la jugada amb Corinna. Que l'amant del rei Joan Carles es converteixi en font per tenir draps bruts del cap de l'Estat i obtenir rèdits. Considerava Corinna un tresor ple d'escàndols. Villarejo sap que els seus problemes judicials aniran en augment i vol aquest tresor, la manera de protegir-se. Però això li falla. El pla B va ser reciclar la història de Bárbara Rey com a amant de Juan Carlos.

Corinna zu Sayn Wittgenstein GTRES

GTRES

Regnarà Elionor?

El normal és que sí. Només es trencarà la Corona si Catalunya és independent. Això seria un detonant del final de la monarquia. Un altre serà el distanciament de la gent amb el nou rei, per una cosa que no coneixem, com un altre Botswana. Als espanyols dels 18 als 34 anys no els importa la monarquia, no els diu res. Ells decidiran. No toleraran la prevalença constitucional de la dona, que a mi m'ofèn. Elena era la legítima reina d'Espanya i ella agrada molt més als monàrquics.

El primer que li passa pel cap si li dic: Felip

Alt.

Letícia Ortiz

Dura.

Juan Carlos

Broma

Sofía de Grecia

Seriosa.

Elionor

Tendra.

Cristina

Supèrbia.

Elena

Espanya.

Urdangarín

Ascensor.

Marichalar

Accessori.

Monarquia

Tradició.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat