La relació entre Felipe i Letizia es troba en un estat de completa dissolució. Encara que intenten aparentar el contrari, en cada esdeveniment oficial es percep una evident falta de complicitat entre ells. L'espurna dels primers anys ha desaparegut per complet, i les recents filtracions proporcionen una comprensió més profunda de les raons darrere d'aquest desenllaç. Segons declaracions de Jaime del Burgo, la reina hauria mantingut relacions extramatrimonials durant anys, la qual cosa constitueix el principal detonador de la seva crisi matrimonial el 2012. El monarca, incapaç de perdonar la infidelitat i sentint-se humiliat i traït, va optar per seguir camins separats. Encara que van contemplar el divorci, finalment van optar per una separació de fet, prenent com a exemple la situació de Juan Carlos i Sofia.

Letizia asseguda|establerta en la recepción
Letizia asseguda en la recepción

En els esdeveniments protocolaris, Felipe i Letizia amb prou feines mantenen les aparences. La campanya de desprestigi dirigida cap a la reina ha limitat significativament la seva participació, relegant-la sempre a un segon pla com regna consort. Això es va evidenciar durant el seu recent viatge d'Estat a Amsterdam, on, malgrat l'hospitalitat de Guillermo i Màxima d'Holanda, els reis van optar per dormir en habitacions separades, com és el seu costum.

Felipe no perdona la humiliació a Letizia

La rebuda a l'aeroport d'Adolfo Suárez-Barajas va ser el preludi de tensions visibles entre la parella real. Segons relats de Pilar Eyre, Felipe va mostrar un gest despectiu cap a Letizia, evidenciant el deteriorament de la seva relació. Encara que ella va intentar interactuar amb ell de manera jovial, ell la va ignorar de manera grollera, indicant un distanciament notable. Només en descendir de l'avió, a terra estrangera, Letizia va buscar el contacte físic amb el seu espòs, una cosa poc comuna en el seu comportament habitual.

Letizia holanda gtres
Letizia holanda gtres

Eyre també va assenyalar la derrota estilística de Letizia davant Màxima, especialment durant aquest viatge. Encara que va intentar imitar el gust del seu rival en utilitzar una pamela, la seva elecció no va ser la més encertada, canviant d'abillament en diverses ocasions. Des de la seva partida d'Espanya, on lluïa un abillament sobri i poc cridaner, fins a la seva arribada a Amsterdam, on va tornar a adoptar el seu estil característic, mostrant un escot pronunciat i una faldilla cenyida que ressaltava cada revolt, evidenciant el seu desig de competir en termes d'elegància.

Els reis ja han tornat a Madrid i han discutit durant tot el trajecte, en aquest cas no podien fer vols separats. Felipe va veure intolerable que rebés els convidats al sopar de gala en el seu honor establerta. Va ser un deshonor i una humiliació. Si pensava que no anava a aguantar tot el dia que ho hagués dit abans i s'hagués fet la programació d'una altra forma perquè pogués descansar més durant el dia i a poder estar dempeus en el famós besamans. Una vegada més ambdós van per lliure, hi ha una gran falta de connexió.