El gest de la reina Letícia a la seva sogra Sofia passarà a la història de la monarquia per dret propi. Letícia va apartar la mà a Sofia. Si pogués, però, l'apartaria de la seva família d'una vegada per totes. Si ahir el primer vídeo que demostrava la mala maror entre totes dues ja es va fer viral, avui la continuació de la seqüència va pel mateix camí. Ara per ara, és el culebrot que enganxa més els ciutadans, que en necessiten la seva dosi diària. Millor que Nissaga de poder, que ja és dir molt. Tanmateix, la reina Letícia s'ha erigit en una Eulàlia Montsolís de sang blava disposada a arrasar amb qui faci falta per continuar tenint les seves filles sota l'ala protectora. I si cal apartar l'àvia, ho fa.

De tota la simbologia que es desprèn de les imatges a la catedral de Palma, destaca la passivitat d'uns incrèduls rei Felip i rei emèrit Joan Carles. El segon, perquè amb prou feines mirava l'escena per evitar que dels nervis li caigués el bastó. I el primer, per no saber com conciliar un binomi de vegades tan irreconciliable com una sogra i una jove. El marit de Letícia i fill de Sofia es queda callat i es limita a prémer lleument el braç de la seva dona.

PALOMA ROCASOLANO 2 GTRES

Gtres

Una altra que encara no ha obert la boca d'ençà que aquest dimarts va transcendir el vídeo és l'altra àvia, la mare de Letícia i consogra de la reina emèrita. Paloma Rocasolano encara està en xoc per les imatges, i no ha gosat dir ni mu. Sap que la seva filla té el secret obscur —bé, ara ja no tan obscur— d'allunyar les netes Elionor i Sofia de la seva àvia paterna i fer que passin molt més temps amb la materna. És part implicada en l'equació, tot i que no sigui familía reial. És la iaia prefe i vol continuar sent-ho. Per això ha optat pel silenci més absolut quan avui els mitjans de comunicació han anat a copsar la seva opinió als carrers de Madrid.

paloma rocasolano  GTRES

Gtres

La mare de la reina ha intentat mantenir-se al marge des que la seva filla es va casar amb Felip, i només s'ha deixat veure en alguns actes concrets. Als seus 65 anys, Paloma Rocasolano ha començat una vida de jubilada i ha deixat enrere tota una carrera al món de la infermeria. Però la ferida oberta entre la seva filla i la consogra no es cura amb una tireta i una mica de iode. No hi ha hagut manera, així i tot, que Rocasolano es desviés ni un centímetre de la línia que va decidir seguir, apartada del focus reial. Tot al contrari que la millor amiga de la reina, Imma Aguilar, que no ha dubtat a reconèixer que ha vist Letícia desolada i preocupada.

Telma Ortiz  GTRES

Gtres

Un mutisme, el de Paloma Rocasolano, idèntic al que ha expressat la germana de la reina, Telma Ortiz, que tampoc s'hi ha volgut pronunciar. Missatge clar de tanquem files. Qui també sorprèn que encara no hagi dit ni ase ni bèstia és la tieta díscola i republicana de Letícia, Henar Ortiz. Si fa uns dies no dubtava a demanar la llibertat pels presos polítics, veurem què diu ara, després de la imatge que ha donat la seva neboda monàrquica.