Només cal donar un cop d'ull més enllà dels Pirineus a les reialeses europees per constatar que a Zarzuela potser el calendari que tinguin penjat a palau indiqui que viuen al 2022, però que en realitat, la família reial espanyola es troba al segle passat. L'antigor, el tuf de resclosit, l'olor de naftalina d'una institució que a Espanya dona mostres contínuament de no saber què és la modernitat ni tenir cap ganes de descobrir-ho. Constantment ens trobem a les royals dels altres països d'Europa gestos, actituds, fets consumats que deixen a l'alçada del betum els Borbons, sobretot, des del punt de vist de viure en la societat del segle XXI, no com a Espanya, on tot, actes institucionals, aparicions públiques, té un to antic, retrògrad i, evidentment, sense sortir-se del guió establert.

familia reial mallorca
Família Reial / @CasaReal

A l'internat on està estudiant la princesa Elionor, sovint hem vist com les seves homòlogues europees participaven en desfilades en favor del col·lectiu LGTBI, en caminades reivindicatives o en actes similars. A la filla gran dels reis no se l'ha vist mai, en més d'un any, en cap foto o imatge. Per no parlar de la seva imatge de princesa fifi de conte. Aquesta setmana hem vist el nou look d'Elisabet de Bèlgica, que ha optat per un tall radical de cabells molt més adient a la seva edat i condició. Canvi de look espectacular per deixar enrere la imatge d'adolescent... Elionor, amb el look de sempre, no fos cas.

Elisabet de Bélgica corto GTRES
Elisabet de Bèlgica / GTRES

No ha estat l'únic gest que ha deixat en evidència algun membre dels Borbons. Ana d'Anglaterra, la princesa Anna, és la segona filla de la gran Elisabet II i ara és germana del rei Carles III. I l'hem vist de manera ben diferent a, per exemple, les germanes del rei espanyol. Cada gest i paraula estudiat, precís, ben utilitzat. No com, per exemple, la infanta Elena, lamentable davant d'una periodista a la que va exigir que li digués "Doña Elena"... Molt fi és el drap de cuina. Molts fums es gasta una dona de qui no es coneix ni ofici ni benefici, que es limita a lluir la bandera rojigualda a la mínima que té ocasió. Mirin com viatja Ana d'Anglaterra, carregant les seves dues maletes pesades i un bolso de mà... S'imaginen la infanta Elena així? Ni de conya:

Una altra royal que acostuma a deixar en evidència sovint els espanyols és Kate Middleton. I ara ho ha tornat a fer. Ella i el príncep Guillem han passat un dia a Irlanda del Nord, a Belfast, on han fet una aparició sorpresa en un concurs d'elaboració de còctels. La parella, oficialment hi va anar per donar un cop d'ull al nou mercat de menjar de carrer de moda de la ciutat, i no van desaprofitar l'ocasió per reencarnar-se en Tom Cruise a la pel·li aquella on feia malabarismes amb una coctelera. Kate es va mostrar somrient en tot moment mentre intentaven fer deliciosos còctels en un dels nous bars, demostrant la traça que té. Tal i com diu l'experta en imatge de TV3, Patrycia Centeno, "Quiero imaginármelo con unos de aquí y, por lo que sea, no me sale"... 

S'imaginen Letícia, somrient, fent uns Bloody Mary o uns Margarites? Ella que li té pànic a l'alcohol o a fer qualsevol cosa de manera natural i simpàtica? Impossible. El màxim que la veurem fer a ella, a Felip i a les nenes, en una imatge impostada a Zarzuela, quan arribi el Nadal, serà remenant el sucre d'una infusió. És el que té ser una royal moderna com Middleton o una d'encotillada, avorrida i insípida com Letícia.