La commemoració dels 10 anys de regnat de Felip VI i Letícia deixa una víctima: Joan Carles de Borbó. L'emèrit ha estat vetat expressament per Zarzuela, no el volen a prop de la institució. Una cosa són encontres privats i compromisos que no depenen de Casa Reial, però d'oficialitat, ni parlar-ne. Amb 86 anys i una salut cada cop més malmesa, fa l'efecte que només li resta un gran acte públic. Un que no el veurà amb els seus propis ulls. I això li amoïna: una de les seves grans angoixes recents és la de conèixer el programa d'exèquies dissenyat per a la seva mort. Si tindrà honors d'estat, desfilades, capella ardent i cues quilomètriques, com el seu predecessor i mentor anterior. L'ego el supera.

Si Joan Carles no ha estat convidat a la cita ha estat per acció i omissió. Ho va intentar, com ha tractat d'apuntar-se a tots els esdeveniments recents, rebent sempre la mateixa resposta: no. En aquesta última ocasió, en la que d'alguna manera també se celebraven els seus 10 anys de rei emèrit, esperava que la seva estada a Sanxenxo propiciés un gest magnànim, una trucadeta molt esperada. S'ha passat dies mirant la pantalla de mòbil, però cap whatsapp. Quan l'excusa de les regates es va esgotar, i sense tenir l'autorització per sumar-se als fastos reials, va haver de fotre el camp. Vam dir que la destinació semblava Ginebra, la seva nova residència oficiosa. Però vam errar: va tornar a l'altre niu, el d'Abu Dhabi. Que el tenia molt abandonat. Un viatge llarg, dur, amb molta pena i vaticinis funests.

Felipe Leonor Letizia Sofia aniversario TVE
Felip VI, Letícia, Elionor i Sofia / TVE

L'emèrit sap que se li esgota el temps, però que la somiada reconciliació i restitució no arriba. El digital 'Monarquía Confidencial', amb les seves fonts de l'entorn de Joan Carles, diu que "le ha costado el tener que marcharse de España. Está triste, y a la vez orgulloso de esta celebración". El que més pesa, però, és la tristesa. La humiliació. Sentir-se un empestat a qui no li deixaran acostar-se a Elionor, la futura reina d'Espanya. Ja no és un tema de Felip, el fill traïdor, qui té la culpa de tot. És que la següent de la llista també col·labora esborrant el seu legat i el seu nom. Com si no existís. 

Juan Carlos movil GTRES
Joan Carles mira el mòbil a Sanxenxo / GTRES

Diu el digital que Joan Carles està disposat a topar una i mil vegades contra el mateix mur. El 3 de juliol Elionor rebrà, a l'Acadèmia General Militar de Saragossa, el seu despatx com alferes de l'Exèrcit de Terra. Serà el comiat del centre de formació castrense, després d'haver-se perdut la graduació, que coincidia amb el 10è aniversari del regnat dels pares. L'avi ha suplicat oficialment assistir al lliurament, però la resposta serà la de sempre. I mira que els militars estarien encantats de rebre'l, és un dels seus ídols. Però ja no mana. I Felip VI li dona l'esquena. Adiós, papá.

Felipe Juan Carlos EP
Felip i Joan Carles / Europa Press

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!