El frenesí de la jornada de commemoració del decenni com a reis d'Espanya de Felip i Letícia impedia assimilar correctament el torrent d'informació relatiu a l'efemèride. Els actes al Palau Reial, amb els monarques i les filles Elionor i Sofia rebent l'homenatge de militars, civils i diferents personalitats de rellevància, ha provocat un curtcircuit en aquell que subscriu aquestes línies. Passar per alt la portada especial del suplement que el diari 'El Mundo' oferia com a obsequi a la seva amantíssima monarquia és pràcticament un pecat. I cal esmenar-ho. Analitzar-ho. Compartir-ho. Delectar-nos. Millor tard que no fer-ho mai. 

Felip VI no tindrà el retrat d'Annie Leibovitz, però sí una il·lustració despietada signada per un artista: Ricardo Martínez. L'adjectiu no fa referència a la qualitat del traç, a l'execució, al seu estil personal. Ni de bon tros, no és aquesta la nostra intenció. Fa referència, en realitat, a l'elefant a l'habitació: de veritat aquest és el mateix Felip VI que coneixem? No es tractarà d'una projecció a 20 o 30 anys vista del mateix subjecte? Alguna cosa passa amb el dibuix, que provoca pertorbacions. El titular no ajuda pas: "Felipe VI, año X. Una década de reinado que ha devuelto el prestigio a la corona". Quina barra. I quina il·lustració tan desafortunada i, també s'ha de reconèixer, desafavoridora. S'acosta més a la caricatura que a la realitat. Fins i tot frega la IA. 

Felipe 10 años el Mundo
Felip VI / El Mundo

L'especial sembla un regal enverinat a la figura del Cap de l'Estat, perquè algú que t'estima tant no permet que la teva imatge passi a formar part de la conya habitual de les xarxes socials. I l'estimen, i tant que l'estimen: que li preguntin a Jaime Peñafiel, el cronista reial oficial del diari de dretes espanyolista, joancarlista de pro i clarament contrari a Felip i Letícia. Li van permetre tota mena d'indiscrecions i revelacions, també d'atacs personals humiliants. Fins i tot quan ja eren reis en exercici. Però va arribar el dia en què es va aliar amb l'home que no devia, i la seva sort va canviar. Al cap d'unes setmanes, el mataven. I semblava un accident. Doncs bé, ara tenim aquest dibuixet per celebrar que és el rei més millor del món mundial. Algú ho entén? La xarxa no gaire. I demanen per l'innombrable: "¿Quién ha elegido la portada? ¿Jaime del Burgo?"

Jaime Peñafiel despedido GTRES
Jaime Peñafiel / GTRES
Jaime del Burgo
Jaime del Burgo / Instagram

Les reaccions són demolidores: des d'assenyalar la possibilitat que el rei anés malament de ventre, a anàlisis més elaborades dient que l'estampa és un reflex fidel de la institució que en representa. No ha agradat un pèl, ni a promonàrquics, ni a republicans, ni als despitats ultres que li diuen 'Felpudo VI' perquè ha signat l'amnistia. El resultat és el mateix: Felip VI, la riota de tothom.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!