Les finances opaques del rei Joan Carles I continuen generant escàndols que esquitxen a tota la Casa Reial. L'últim en conèixer-se apunta directament a l'actual reina consort, Letícia Ortiz, qui, segons fonts properes a la família, hauria rebut en mà grans quantitats de diners en efectiu directament de l'emèrit. No eren transferències, ni targetes: eren feixos de bitllets entregats en mà perquè Letícia pogués anar de compres amb total llibertat i sense deixar rastre.

A l'interior del Palau de la Zarzuela, Joan Carles disposava d'una màquina professional per comptar diners, similars a les que s'utilitzen en bancs. El dispositiu no estava allà per casualitat: servia per gestionar ingressos milionaris en metàl·lic, molts dels quals, presumptament, procedien de donacions estrangeres i transferències no declarades que arribaven al país sota la capa de l'anomenada "protecció diplomàtica". Aquest mecanisme li permetia introduir diners a Espanya sense els filtres habituals de l'Agència Tributària.

Joan Carles I

Joan Carles I ficava a Espanya feixos de bitllets sense justificar

S'estima que l'emèrit va arribar a moure fins a cinc milions d'euros en efectiu. La "protecció diplomàtica" de què gaudia li permetia passar aquests diners per la duana. Posteriorment, els bitllets eren guardats en compartiments ocults dins de la seva residència. Part d'aquests diners no es destinaven només a les seves despeses personals, sinó també als d'alguns membres de la família reial.

Joan Carles en l'avión

Fonts internes asseguren que Letícia tenia accés a aquests sobres atapeïts de bitllets, sense cap justificació ni constància oficial. I que aquests diners eren utilitzats en botigues d'alta gamma, especialment a l'exclusiu carrer Serrano de Madrid, on la reina realitzava compres de luxe amb total discreció. Roba, bosses, joies... tot al marge de qualsevol control fiscal o administratiu.

Letícia tenia a l'abast els diners il·lícits de Joan Carles I

Encara que no existeixen proves concloents que Letícia sabés que aquests fons tenien un origen il·lícit, resulta difícil pensar que ignorés per complet la seva procedència. Els pagaments eren en efectiu, sempre allunyats dels registres, i no existien justificants.

Felip VI ha intentat tallar amb aquell passat. El punt cabdal, quan el 2020, el rei va anunciar públicament la seva decisió de renunciar a l'herència del seu pare, així com a qualsevol vincle econòmic amb els seus antics comptes a l'estranger. Tanmateix, és inevitable que el llast de l'emèrit continuï afectant la imatge de la monarquia.