Joan Carles I no surt d’una que ja està ficat en una altra. Des que va estrenar la categoria de rei emèrit, no s’ha parat de destapar informació de l’exmonarca. Després que li hagin sortit amants de sota les pedres, Pilar Eyre desvetllava al Chester l’existència d’una filla il·legítima col·locada a l’aristocràcia espanyola i ens confirmava a ENBlau que publicarà una biografia no autoritzada on ho explicarà tot.

Però encara quedava un terreny pantanós on Joan Carles I no havia volgut entrar: la situació a Catalunya. Diferents mitjans s’han fet ressò d’un article publicat el passat cap de setmana a l’edició en paper d’El Mundo, que ha passat de puntetes a causa de la discreta ubicació de l’escrit dins del rotatiu.

Fa unes setmanes el rei emèrit va viatjar fins la Comunitat Valenciana on va compartir una jornada amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i amb l’exministre d’Afers Exteriors del PP, José Manuel García-Margallo. Segons la mateixa font, en una conversa amb diferents persones com a testimoni, Joan Carles I culpava els dirigents populars del conflicte català: “Tot el que està passant a Catalunya és culpa d’aquests del PP”, se cita textualment.

joan carles rajoy gtres

GTRES

Unes paraules que xoquen frontalment amb les del seu fill, Felip VI, que es va situar del costat del govern de Mariano Rajoy davant dels fets succeïts l’1 d’octubre i en cap moment va condemnar la violència empleada. L’actual Rei va alertar que aquesta “situació d’extrema gravetat” era culpa de “determinades autoritats de Catalunya” que d’una manera “reiterada, conscient i deliberada” havien incomplert la Constitució i l’Estatut d’Autonomia.

Quan encara exercia com a Cap d’Estat, Joan Carles I mai va manifestar les seves simpaties polítiques, tot i que es va arribar a escriure que la relació amb José Maria Aznar era força freda, mentre que amb José Luis Rodríguez Zapatero el tracte era més amable.