Pilar Eyre és una periodista sense pèls a la llengua. Accepta atendre En Blau l'endemà del rebombori causat per la seva exclusiva sobre la filla extramatrimonial del rei Joan Carles al Chester de Risto Mejide a Mediaset. Tria els mitjans on vol parlar, com la revista alemanya Bunte o El Nacional. Ens adverteix que no ens donarà pistes sobre aquesta quarta filla del rei emèrit, que és aristòcrata famosa i que se li assembla. En Blau li suggereix el nom de María Zurita, la neboda de Joan Carles I. Massa rocambolesc fins i tot per als Borbons. Ens diu que no és aquesta. Acabades les travesses, ens regala una entrevista punyent i adorable alhora. Té en ment escriure el que serà, diu, el llibre de la seva vida: la biografia no autoritzada de Joan Carles Borbó i Borbó:

Tenia por que a Tele5 censuressin la seva revelació que d'una infidelitat del rei Joan Carles va néixer una filla secreta?
Sorprenentment no ho van censurar i de fet va ser l'esquer perquè la gent mirés el programa. En un moment li dic a Risto: "Això t'ho tallaran, ja saps tots els problemes que hi ha amb aquesta família". Crec que s'ha emès perquè hi parlo del rei emèrit i el que es digui d'ell ja no és el mateix que quan regnava. 

De tot això en sortirà un llibre.
Serà el llibre estrella de la meva vida. Soc especialista de fer biografies de Borbons. He fet la de la seva mare, la seva àvia, el seu avi... Estic recopilant des de fa molts anys dades inèdites del rei Joan Carles. Ara estic escrivint un altre que publicaré al febrer relacionat amb la família reial. Serà una novel·la sobre un personatge conegut on escric coses que no es coneixen. És un secret. Ho sabreu al febrer. De moment abandono la meva col·laboració amb la revista Lecturas per centrar-me en el llibre.

La seva biografia del Rei s'assemblarà a la que va escriure fa 25 anys José Luis de Vilallonga?
Gens. Si fas una biografia entrevistant el personatge vas venut. Jo mai no ho faig. En el meu últim llibre sobre la Preysler (Un amor de Oriente, 2016, Plaza&Janés) no vaig parlar amb ella perquè hauria escrit un altre llibre. Prefereixo parlar amb la gent que té al voltant, amb els que han sentit despit. Són els que t'expliquen la carn de la biografia.

pilar eyre  twitter

Twitter Pilar Eyre

Després d'escriure la biografia de la reina Sofia (La soledad de la reina, 2012, La Esfera de los Libros), la veu com una víctima?
És ambiciosa, li agrada ser reina, tenir poder, ser primera dama. La seva mare li va treure del cap separar-se dient-li: "¿Aniràs a l'exili, a la Costa Blava, sense que ningú et faci cas?". Ella estava enamorada del seu marit i ha patit les infidelitats. Em va decebre com va reaccionar després del meu llibre, amb perdó per la immodèstia. Creia que es divorciarien quan ja era públic que Joan Carles tenia amants. De fet, en l'època de Corinna el Rei es volia divorciar sent rei. Els seus fills li ho van treure del cap però jo preferiria un rei feliç que un rei hipòcrita. Cap dels dos va fer el pas i ara tenen aquesta entente.

Espanya fa el paripé de creure's que són un matrimoni?
Espanya és prou madura per entendre que el Rei emèrit és gairebé un particular. No té poder ni autoritat i ara ja no cal que es divorciïn, però convindria un comunicat explicant que viuen separats. Han preferit donar-ho per sobreentès. Ara mateix ell està trist perquè al gener fa 80 anys i m'estan trucant amics seus perquè pressioni perquè es faci una celebració pública. Em diuen que a ell li faria molta il·lusió.

Quan va abdicar va perdre la inviolabilitat excepte pel que hagués fet durant els 39 anys de regnat. Els fills secrets li podrien reclamar la paternitat?
Hi va haver un cambrer de Girona que ho pretenia però el vaig entrevistar i li vaig fer veure que s'assemblava més a un altre cap d'estat: Nicolas Sarkozy. Em va respondre: "Ah, doncs si això no em surt bé...". Em va semblar un impostor, una broma per riure's de la monarquia.

Com veig que no em dirà qui és la famosa filla secreta del Rei li pregunto per l'expulsió de la seva amiga Pilar Rahola, amb qui vostè es va solidaritzar, de la Fundació dels Tous...
La Pilar es va portar amb ells de manera sensacional. Quan el gendre dels Tous va matar un intrús jo treballava a El Mundo i ella em va trucar defensant el gendre. Va ser molt generosa i ells la van perseguir perquè fos membre del patronat de forma gratuïta. Em sembla un menyspreu el que li han fet. Fa 30 anys que la conec. Ella era independentista quan no ho era ningú. És coherent i fidel als seus ideals, amiga dels seus amics i animalista com jo.

eyre rahola  twitter

Twitter Pilar Eyre

És amiga de Pilar Rahola però vostè no és independentista...
Ens uneixen moltes altres coses, i també he estat a casa seva com els Tous. No soc hostil amb el procés. Voldria que tot s'arreglés i visquéssim en pau. Tinc amics a totes bandes. Sona horrorós, com quan un homòfob diu que té amics gays (riu), però és així: vull que tot s'arregli.

Després de veure-la a Sálvame enyorem que aparegui a la TV, com quan feia La Palmera amb Jordi González (1988, TVE).
Paz Padilla estava emprenyada, suposo que per alguna cosa que hauré escrit sobre ella i Hisenda. Entendràs que fa 40 anys que publico als diaris i cada setmana algú es cabreja amb mi. Si no no seria una bona periodista. Però ja no vull fer TV. Ara em dedico a la literatura i al periodisme. Quan publico un llibre venen a casa i em tracten molt bé, però faig col·laboracions esporàdiques, ara a Espejo público.

Cada cop que surt a la TV s'arma. Al Chester també va revelar que la reina Letícia, que fa ioga i sembla que no menji carn, resulta que es dedica a matar animals. És cert que caça i li va regalar un arma al rei Felip?
Però si Letícia fins i tot va expulsar el gos de Zarzuela! Les famílies reials o els presidents d'EUA sempre tenen gossos i ells res. Trobo a faltar gossets saltant pel seu Palau. Felip i Letícia ho estan fent bé, són austers, no tenen amants, les nenes estan educades, no com Froilán, ella s'ha guanyat la vida... però animalistes no ho són. La infanta Cristina sí, a Barcelona vivia en un hotel que acceptaven gossos i vivia amb un golden. I la reina Sofia també, omplia Zarzuela de gossos de gossera. Però el rei Felip va arribar a anar als toros. No ho entenc, amb els antitaurins que hi ha a Espanya.

Quin títol tindrà la seva biografia sobre el rei Joan Carles?
(S'ho rumia molt) No tengo trono ni reino.