La família reial espanyola diu adéu un dels seus membres: la infanta Pilar de Borbón ha mort als 83 anys d'edat víctima d'un càncer de còlon. La germana gran del rei emèrit havia ingressat a la Clínica Ruber de Madrid el passat dia 5 de gener, per complicacions derivades de la malaltia, detectada el mes de maig. La última aparició pública de la infanta es va produir al mes de novembre, al 'Rastrillo nuevo futuro'. Allà la vam veure molt deteriorada, tot i que la majoria de titulars es van fixar en les declaracions de la tieta de Felip, justificant les polèmiques decisions del monarca i nebot ("al Rey Felipe le ha tocado bailar con la más fea") i criticant els polítics ("estoy harta de que los políticos no se pongan de acuerdo. Estamos todos hasta el gorro. Me parece mal que solo piensen en su ombligo y no en España").

infanta pilar rastrillo gtres

Infanta Pilar rastrillo Gtres

infanta pilar felip leticia gtres

Infanta Pilar Felip Gtres

Un parell de mesos abans, però, es van difondre unes imatges molt més crues sobre l'estat de salut de la Borbó a l'hospital, en cadira de rodes. Les instantànies eren el reflex més fidel de la fragilitat física extrema de la dona, i que coincidien amb els problemes de salut del seu germà, Joan Carles. El contrast amb d'altres fotografies històriques de la infanta era impactant.

Pilar Borbó hospital 2 GTRES

Pilar Borbó hospital GTRES

infanta pilar i rei joan carles  GTRES

Pilar Borbón i Joan Carles GTres

infanta pilar i cristina  GTRES

Infanta Pilar i Cristina GTRES

pilar borbon

Infanta Pilar Europa Press

Infanta Pilar Europa Press

pilar de borbo jove GTRES

Pilar de Borbó GTRES

Fins a la clínica s'ha desplaçat Joan Carles, Sofia i més membres de l'univers Zarzuela. A les xarxes hi ha un degoteig incessant de mostres de condol, especialment relacionades amb la política i les institucions.Juan Carlos Pilar de Borbón Europa Press

Reina Sofia Pilar de Borbón Europa Press

Europa Press

Pilar Borbon Joan Carles EFE

Pilar Borbon Joan Carles EFE

"Nosotros estamos de pie hasta que nos morimos y no nos cansamos hasta que fallecemos. Eso es lo que nos pasa a los Borbón." La profecia, expressada per la mateixa protagonista, s'ha complert. D.E.P.