Des de l'abdicació del rei Joan Carles I el 2014, el vincle entre ell i el seu fill, Felip VI, ha anat en caiguda lliure. L'exili forçat de l'emèrit a Abu Dhabi va ser la gota que va curullar el vas. Joan Carles mai no va perdonar aquesta decisió. Sent que va ser Letícia que va maniobrar per apartar-lo. Però assenyala el seu fill perquè el va deixar sol, sense defensar-lo. Felip, per la seva part, tenia els seus motius. Creu que els escàndols financers del seu pare han estat el llast més gran per a la Corona. Una etapa fosca, difícil d'explicar i encara més difícil d'esborrar.

Cinc anys després, Joan Carles insisteix: vol tornar a Espanya. Encara que només sigui per passar els seus últims dies. Felip li ha deixat clar que la seva tornada només seria possible en dos casos: una operació urgent o una malaltia terminal. Cap no s'ha complert. Però el seu estat físic empitjora. I la pressió augmenta.

Joan Carles I
Joan Carles I

Felip VI accepta que Joan Carles I s'instal·li a Portugal

Felip ha començat a reconsiderar abans que sigui tard. En els últims dies, s'ha reunit amb diversos expresidents del Govern per explorar opcions. Busca suport polític per gestionar el possible retorn de l'emèrit. Perquè portar de tornada el seu pare comporta riscos institucionals. Especialment ara que Elionor està a punt d'assumir un paper protagonista.

Mentrestant, Joan Carles mou fitxa. Planeja traslladar-se a Portugal, concretament a una casa adaptada a Cascais. Des d'allà podrà moure's amb més llibertat i entrar a Espanya sense cridar tant l'atenció. Felip no està del tot d'acord, però ho ha tolerat com a mal menor. En realitat, tampoc no ha tingut gaire marge de maniobra. Joan Carles ha fet lliscar l'amenaça que, si no el deixen traslladar-se a Portugal per entrar i sortir d'Espanya quan vulgui, hi pot haver conseqüències greus. I en aquest delicat equilibri apareix Iñaki Urdangarin.

Joan Carles I i Iñaki Urdangarin / Gtres
Joan Carles I i Iñaki Urdangarin / Gtres

Joan Carles I utilitza Iñaki Urdangarin per sortir-se amb la seva

La seva figura, fins ara en segon pla, es converteix en un element de pressió directa. Perquè és Joan Carles qui costeja l'acord de divorci amb la infanta Cristina. Segons el periodista Juan Luis Galiacho, dos milions d'euros i una pensió mensual d'entre 25.000 i 50.000 euros. Segons Galiacho, aquests diners no són només un gest econòmic. És la garantia de silenci. Urdangarin en sap massa. I si Joan Carles deixa de pagar, Iñaki podria trencar el pacte i parlar.

I ull, perquè el que podria explicar posa els pèls de punta. Des de les intimitats del matrimoni real, que alguns diuen és només una ficció pública, fins a secrets d'Estat que afecten directament Felip i Letícia. Tot això podria sortir a la llum.

De fet, Urdangarin ja prepara un llibre. En principi, serà d'autoajuda, basat en les seves experiències en la presó. Però si deixa de rebre la seva pensió, ningú no assegura que no decideixi reescriure'l o publicar-ne un de nou. I llavors, el contingut podria ser explosiu.