El pas dels reis de Dinamarca per Noruega, la segona visita d'estat del seu jove regnat, discorria amb aparent harmonia i tranquil·litat, seguint el full de ruta dissenyat pels assessors dels Glücksburg. Frederic X i Mary Donaldson han de recuperar la confiança del poble, i això exigeix representar unitat matrimonial. La que va saltar pels aires amb l'escàndol de Genoveva Casanova, provocant un seguit d'esdeveniments d'enorme magnitud en la Corona més antiga d'Europa. Per exemple, l'abdicació de la reina Margarida II: una taca imponent, feia gairebé 1.000 anys que un rei o reina danès no abandonava el tron en vida. Com bé va explicar Pilar Eyre, el desafiament de Mary, tipa de mentides durant 20 anys de matrimoni (que es commemoraven precisament aquest mateix dimarts 14 de maig), va obligar a actuar a la sogra, oferint un pacte de silenci a canvi del seu regne. L'australiana va acceptar, sí. Però les ferides no s'han tancat. Ni de bon tros.

El que estem assistint des del 14 de gener, fins i tot un parell de setmanes abans, no és més que una pel·lícula mil vegades repetida. Canvies els protagonistes, però no pas la trama. I aquesta es resumeix en les paraules fracàs i teatre. Fracàs i teatre matrimonial com el de Joan Carles i Sofia, com el de Felip i Letícia, com el de Frederic i Mary. Fins i tot com el de Carles III i Diana de Gal·les, tot i que el desenllaç d'aquest cas és ben particular. El teatre és fer veure que no passa res, que tot és meravellós, que cap nuvolot negre amenaça la seva pau. Pots representar l'opereta durant un temps determinat, fins i tot intentar-ho tota la vida. Però arriba un dia on tot surt malament. I a partir d'allà, remuntar és impossible. També ridícul.

L'anecdotari del viatge dels danesos al regne de Harald V i Sònia de Noruega (en realitat de Haakon i Mette-Marit, però la resistència del vell i polèmic rei no permet la successió), ha inscrit l'escena més sucosa, comentada i polèmica. Va tenir lloc durant el sopar de gala ofert al Palau Reial d'Oslo, un escenari on la Mary va arribar vestida de princesa Disney i estrenant una tiara de perles exclusiva del joier reial, una peça d'enorme valor amb collar i arracades en conjunt. Un look espectacular, que contrastava amb una actitud ben freda envers la seva parella. Que no els enganyin determinades escenes on se suposa que riuen i s'ho passen bé, tampoc la presumpta emoció després de sentir les paraules d'un Harald més abuelo cebolleta que mai. Hi ha mala maror, i una conversa del matrimoni al costat de la reina Sònia resulta molt il·lustrativa.

Federico Mary X
Frederic i Mary de Dinamarca, tensió al sopar de gala a Oslo / X
Federico Mary cena X
Frederic i Mary de Dinamarca, tensió al sopar de gala a Oslo / X

Les confidències entre Frederic i Mary, amb comentari del danès a la seva dona, provocava una ganyota d'estranyesa i distància en l'australiana. No té el cos, ni l'ànima, ni el cervell, per a determinades gracietes. El marit s'adona de la reacció i aixeca una cella, un senyal de fastig universal. I la cirereta: tots dos giren el cap en direcció inversa, evitant el contacte visual per no fer més gran el conflicte. Ara, que les mirades maten. "La comunicación no verbal revela que no se comunican", "JC y la griega actuaban mucho mejor", "se odian", diuen a xarxes. Alguns, fins i tot, s'aventuren a explicar el motiu de la disputa: Frederic s'havia tacat l'uniforme. Podria ser, la guspira neix de qualsevol insignificança, generant una flama que no s'apaga ni amb tota l'aigua del Mar del Nord. Són un matrimoni que ha fet fallida. Punt final. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!