El viatge oficial de Felip i Letícia a Holanda ha estat un desastre per la imatge de la reina. Als 51 anys. Letícia ha ofert una imatge fatal, que ja no pot ni aguantar un besamans dempeus. És de les poques coses que s'exigeixen a una reina: estar en prou bon estat per a suportar que les autoritats desfilin davant seu i posar bona cara. Letícia ja no està ni per això i va oferir una imatge malalta al costat de la sempre magnífica Màxima d'Holanda, que és un any més gran que Letícia i també ha de dur sabates de taló alt. Si una persona té problemes al peu és molt senzill: abandona la sabata alta. ¿Creu Letícia que algú li criticarà dur sabata plana si pateix una malaltia del peu incapacitant? Ni els més crítics amb la monarquia li retraurien que canviés de calçat. Molt pitjor és encaparrar-se a oferir una imatge esvelta al damunt de 15 centímetres de sabata i acabar fent un besamans internacional asseguda com si fos Joan Carles en cadira de rodes:

Letizia sentada en la recepción
Letícia asseguda al besamans, EFE

Aquesta és la foto del viatge oficial: Letícia ja no està ni per això, ni un simple besamans. Felip ha acabat de decidir que la seva dona està amortitzada i ha pres una decisió definitiva: l'aparta de l'agenda de Casa Reial. El que fins ara era un secret mitjanament dissimulat ara ja és un anunci oficial: Letícia ja no té agenda, no presideix ni un sol acte oficial i totes i cadascuna de les seves aparicions són com a comparsa de Felip. El seu paper de reina ha quedat sepultat. Ara ja només és reina consort. És el primer pas pel full de ruta que s'ha plantejat Camilo Villarino, el nou cap de Casa Reial: reduir el paper de Letícia de reina a reina consort i finalment el destí que l'espera: reina mare. Aquest és el protocol secret que està seguint Zarzuela: apartar de mica en mica Letícia de l'activitat oficial per posar al seu lloc la seva filla gran, Elionor. Els dos anys que li queden a la princesa a l'Exèrcit els suportarà Felip deixant mostrar-se Letícia només en actes oficials del rei. I aquesta setmana després del paperot de Letícia fent llàstima al Palau Reial holandès és definitiva: el rei té vuit actes oficials, la reina Sofia en presidirà un i Letícia cap. Brutal.

Letizia amsterdam, GTRES
Letícia a Amsterdam, GTRES

Felip i la seva mà dreta, el sr. Villarino, van veure com la premsa i les xarxes socials lloaven fins a l'extenuació el gran paper de Letícia com a oradora en els actes que presideix tota sola. Això va fer que Felip agafés "fred de peus", enveja. ¿Com pot ser que Letícia, l'adúltera, la plebea, rebi lloances desmesurades per fer discursos com qui llegeix el telepròmter del Telediario i Felip mai destaqui com a orador? Solució: Letícia deixa de presidir actes, i quan acompanya el rei no pot obrir la boca, és Felip VI qui fa els discursos i Letícia seu, somriu i aplaudeix. Aquest és el paperot que li han reservat a Letícia, una Sofia com qualsevol altra, aïllada, callada i mig marciana. Letícia aquesta setmana post Amsterdam farà com tot el mes anterior: només té tres actes, dimarts i dimecres pel Cervantes i divendres amb esportistes, i tots tres són actes del rei Felip on Letícia va d'acompanyant. L'han fulminat des de fa un mes, no té cap acte sola, no presideix, no parla. És el no-res. I un detall està agreujant la situació de Letícia a Palau: Jaime del Burgo no calla. El seu últim tuit és molt, però molt, perillós. Denuncia la pederàstia dels homes poderosos:

L'examant de Letícia, qui coneix tots els secrets de Palau i els ha anat difonent a xarxes, ara piula el vídeo d'un programa polític de l'HBO, el de Bill Mahler, que carrega amb força contra dirigents de TV i homes poderosos acusats de pedofília. Del Burgo escriu "Clar com l'aigua". Fa por pensar que Del Burgo tingui alguna cosa a dir sobre aquest delicte aberrant en homes poderosos més propers a ell. Només llençant la pedra i amagant la mà causa pànic als entorns monàrquics, que no saben per on pensa tirar Jaime del Burgo ara que sembla callat. En qualsevol cas, qui va posar sota el focus algú tan imprevisible, poderós i incontrolable com Del Burgo és Letícia. Els seus errors del passat no la deixen descansar. Ni quan seu a una cadira en un besamans donant les primeres mostres que el seu regnat està acabant-se. I Felip ja ha fet anar el polze avall: que le corten la cabeza. En el seu cas, que li tallin l'agenda. Letícia, decorativa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!