La situació és indissimulable: Felip VI i Letícia Ortiz formen un matrimoni trencat. Ja no es tracta d'una crisi ni d'una desavinença reversible, és que directament rei i reina s'eviten. Els caps de setmana, i ja van uns quants, la consigna del Borbó és que campi qui pugui. Que si esquiar a Baqueira o Formigal, que si dinars a Medinaceli... sempre hi ha una excusa per fotre el camp de Zarzuela i posar distància de la seva dona. Jaime del Burgo ha caigut, però ha aconseguit partir-los en dos. Que es converteixin en un matrimoni fake com el Joan Carles i Sofia, o també en el de Frederic X i Mary de Dinamarca. 

L'última evidència d'aquesta distància sideral acaba de sortir del forn. Millor dit, de la cuina. Una d'industrial, de quinta gamma. L'encarregada de preparar l'arròs, amb els seus musclos i cloïsses de procedència ignota, que es van cruspir pare i filla a San Gregorio, Saragossa, el passat divendres. Un menú només per a dos, sense Letícia. Sense la mare. Castigada. En tot cas, el rei i l'hereva no van endrapar aquest plat, un tros de pa i una pera conferència solets, no. Els acompanyava la tropa de cadets de l'Acadèmia General Militar, que es troben fent unes maniobres. Allà van rebre la visita del comandant en cap de les forces armades espanyoles... i papi de la dama cadet més famosa. Quina estampa tan idíl·lica... i tan humiliant per a Letícia.

Felipe Leonor comida GTRES
Felip i Elionor / GTRES

La reina va intentar evitar l'ingrés de la seva nena a l'exèrcit, malgrat que va topar amb un mur. Felip, per primera vegada en la seva història, es va imposar a la seva dona. En condicions normals, sense examants i històries tèrboles sobre la taula, aquesta excursió a Saragossa li lleparia un peu. Ni tan sols l'al·licient de veure la seva filla l'hauria engrescat gaire, ja la coneixem. Però una cosa és que passis de l'arròs, i una altra que passin de tu. I aquesta és la seva realitat; el seu marit, la seva filla i la mateixa institució l'ignoren. Està amortitzada. S'ha convertit en la seva sogra. Seran dècades de calvari, si és que no decideix fotre el camp abans. Cosa que, veient els precedents d'aquest ecosistema royal, és una absoluta quimera. 

Felipe Letizia ni se miran GTRES
Felip i Letícia ni es miren / GTRES

La campanya de Casa Reial, a les ordres de Camilo Vilarino, és evident: apostar-ho tot als Borbons cinc estrelles. I la Letícia ja no ho és pas. La distribució d'11 fotografies a la cantina del camp militar, amb la tropa al·lucinant en tenir al seu costat a tot un rei d'Espanya, és l'abecé del costumisme espanyol monàrquic. Si és que són com nosaltres, clar que sí. Crida l'atenció, però, que el rei no es cruspeix el 'rancho'. Només té una pera al davant, i no li ha fet ni un mos. Deu ser que no volia tenir un altre pa'luego entre les seves dents deixades i groguenques. Un altre nyap, com el de Barcelona de fa uns dies (ciutat que, per cert, torna a visitar aquest dilluns), hagués espatllat el relat del monarca. I mira que n'està, d'espatllat. Com el matrimoni dels titulars. I com l'aspecte d'aquell arròs... que l'Elionor no pot ni empassar. 

Felipe Letonor pera EFE
Felip i Elionor / EFE
paella Leonor militar GTRES
L'arròs d'Elionor / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!