El passat novembre, a Barcelona, la princesa Elionor va posar la cloenda a l'entrega dels premis Princesa de Girona en el desè aniversari de la fundació. En mig d'una escridassada monumental a la Diagonal, a les portes del Palau de Congressos, la princesa es va animar a fer un discurs que va tenir una part en català. I un català força acurat, per ser justos. De fet, amb un català que fa que quan l'escoltes a ella o al seu pare, semblen dos idiomes diferents.

elionor

TVE

Aquest divendres Elionor (i Felip) han tornat a parlar en català. Potser estaria bé que ho fessin no només quan parlen del mateix tema: els premis que atorga la fundació que presideix la Princesa de Girona. Però en una videoconferència des del despatx de Letícia amb els responsables i amb els guanyadors dels Premis FPdGi 2020, Elionor, a l'inici de la conversa, i com a presidenta d'honor, ha saludat a tothom amb unes paraules en català i lamentant que l'acte d'entrega no es pugui celebrar en les dates habituals degut a la pandèmia per coronavirus i les circumstàncies actuals.

familia reial catala

@CasaReal

Un català fluid, com va demostrar fa uns mesos. Se li podran dir moltes coses, però parla català amb un accent immaculat. Com a mínim, es nota la dedicació que li haurà posat i les hores d'estudis. La intervenció, però, ha comptat amb una inesperada exclamació de son pare després de sentir-la, un "Molt bé" de cara a la galeria que no enganya ningú. A Felip, el català se la trae al pairo. La prova és que quan ha intervingut una de les guardonades, ha respost un escarransit "Així és", per, tot seguit, i a punt de començar-se a atabalar, tornar ràpidament al castellà: "Pues, eh... Paco, Mónica, queridos premiados":

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat