Es va tancant el cercle al voltant de la Corona. Les primeres veus suggerien enllestir l'afer Corinna amb la tàctica aplicada a la infanta Cristina: repudiar Joan Carles de la Família Reial i desposseir-lo, si més no oficialment, dels títols i els privilegis. Els articles d'opinió sobre castigar Joan Carles s'obren pas, primer tímidament i ara ja obertament, als grans mitjans de comunicació. La sorpresa l'ha ofert el diari més joancarlista d'Espanya: El País. Va ser el diari de paper de PRISA el triat per Joan Carles per la seva operació rentat d'imatge en fer 80 anys. Al desembre es va publicar un publireportatge sobre el vell llop de mar Joan Carles per blanquejar la seva imatge. Set mesos després l'apunyala per l'esquena.

rei joan carles  youtube

Youtube-El País

Una jurista habitual dels mitjans de PRISA, Mariola Urrea, escriu a la columna El futuro de la Corona l'única solució que veu per salvar la monarquia. El diari de l'IBEX-35 marca així el camí al rei Felip: "Apenas quedan ya mecanismos capaces de mitigar los daños sobre el Rey, que no pasen por sugerir a su padre un exilio voluntario y discreto". Com alguns dels seus avantpassats: que agafi la seva fortuna, amants i secrets i visqui a un país llunyà. La sorpresa és la cruesa de la solució i qui la publica. L'experta en Dret Internacional escriu del rei Joan Carles: "Sus comportamientos son poco acomodados a los estándares que se debe exigir a un Jefe de Estado, o directamente incompatibles con la ley. Pone en cuestión el pretendido éxito de la abdicación".

rei firma abdicacio GTRES

GTRES

El debat sobre què farà Zarzuela no pot ocultar què faran l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. Aquest dijous, el jutge que ha obert una peça separada del sumari del comissari Villarejo sobre les cintes de Corinna es planteja si acusar el rei emèrit de delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals. No està clar si la Constitució protegeix el rei emèrit per actuacions il·legals comeses durant el seu regnat, ara que ja no és cap de l'Estat. El govern del PSOE ha demanat un informe als serveis jurídics per aclarir-ho. Si no s'investiga la corrupció del rei per la seva inviolabilitat seria un escàndol que feriria la Corona de mort. L'experta escriu a El País: "Asistimos a un proceso de deterioro continuado de la Corona que erosiona de manera ¿irreversible? sus anclajes dentro del sistema político".

acte abdicacio rei joan carles GTRES

GTRES

El destacat que en fa el diari de la columna és sagnant sobre com es dessagna de sang blava la monarquia espanyola: "Cada vez resulta más difícil justificar las aportaciones de valor de una institución salpicada de escándalos, conductas inapropiadas e indicios verosímiles". L'article acaba definint Joan Carles com mai s'havia escrit en un diari de gran tirada: "activo tóxico" .