Joan Carles I no concedeix entrevistes però té coses a dir. Després que es filtrés que culpava el PP del que està passant a Catalunya, ha trencat el seu silenci. Ho ha fet en un mitjà amable amb Zarzuela, el diari El país, i en un format relaxat: el dominical. El reportatge és un relat sobre el nou tron reial: el vaixell amb que l'anterior cap de l'Estat fa regates a Sanxerxo, Galícia.

joan carles i el mar  youtube

Youtube El país

Amb l'excusa marinera, el diari anti-independentista no gosa publicar un titular tan contundent contra el PP i opta per passar de puntetes sobre Catalunya: "En sus círculos más cercanos, alude a sus dotes negociadoras, puestas en práctica durante momentos cruciales de la Transición, recalcando la importancia de dicha cualidad para la resolución de conflictos. Más centrado hoy en fijar el rumbo para la última regata de la temporada, y ante cualquier tentativa de interpelación al respecto, aclara: “Algo que también sucede cuando estamos navegando es que aquí no entra la política. Por supuesto, la sigo de cerca". El rei emèrit la deixa caure subtilment. Insinua que ell hauria mediat en el procés entre les dues parts com va fer durant la Transició però que ara no li deixen parlar de política, ni al vaixell ni a Zarzuela. Els independentistes ho tenen clar: el fill ha fet bo el pare.

joan carles bribon  youtube

Youtube El país

La resta del reportatge és una hagiografia sobre un mariner jubilat. Té el mèrit d'aconseguir, per primer cop en molts anys, frases literals de boca del rei emèrit: "El mar es la libertad", "Siempre he sido muy competitivo. En el deporte y en la vida”, “Volver  (a les regates) me ha hecho comprobar que, si uno quiere, uno puede”, A bord, la resta de la tripulació s'hi refereix com "el jefe", "su majestad" o "señor". Joan Carles segueix fent de patró en competició a pocs dies d'arribar als 80 anys. A bord no li cal el bastó. Porta el mar a la sang (blava). Impagable la fotografia amb el seu pare Joan de Borbó, que oculta els dos tatuatges de dracs als avantbraços, i un imberbe Joan Carles mirant a l'horitzó.

joan carles i el seu pare  youtube

Youtube El país

El reportatge aconsegueix deixar bé el rei emèrit en un moment en què es publiquen massa notícies sobre les seves amants, patrimoni o estat de salut. Si li va bé o malament en les tres coses de la vida (salut, diners i amor) ja ho explicarà Pilar Eyre en la biografia sobre el rei que està preparant. L'entrevista estrella d'El país de diumenge abans d'eleccions catalanes és a Miquel Iceta. Al rei Joan Carles el deixen per la revista amb un vídeo inèdit d'un rei en temps de lleure:

Queda pendent una conversa semblant amb el seu fill, Felip VI. El reportatge compara el seu discurs posterior a l'1-O amb el de Joan Carles pel 23-F. Molt subtil tot.  No s'han atrevit a posar un títol literari al reportatge. Amb tant de blau, ho tenien fàcil recordant Hemingway: El viejo y el mar.