Espanya viu dues crisi en una: la de la Corona i la de coronavirus. L'èmfasi de Zarzuela multiplicant la gestualitat dels reis Felip i Letícia durant el confinament no tapa un assumpte judicial i institucional molt greu: la imputació de Joan Carles per possible evasió de capitals i frau. En plena campanya de la recaptació de l'IRPF, Hisenda ja té un famós per fer-li una inspecció exemplaritzant: el rei emèrit. En aquest context de greu crisi a la Corona, els dos principals diaris de paper, El País i El Mundo, plantegen el mateix dubte: què passa si Felip VI queda inhabilitat, per malaltia, mort o frau.

leticia saluda diu adeu gtres

GTRES

Tots dos miren a la mateixa persona: Letícia. La gran afavorida de la crisi. L'editorial del diari El País recordava que el Congrés dels diputats pot inhabilitar Felip i mentre la seva filla Elionor sigui menor d'edat la regent i cap de l'Estat seria Letícia. Ara és El Mundo qui s'afegeix i parla d'un "buit legal" que no és tal. La Constitució és molt clara: si Felip mor de coronavirus, o la seva malaltia l'impedís signar decrets durant la crisi, el Parlament espanyol pot designar un altre cap de l'Estat que obligatòriament hauria de ser la mare d'Elionor: Letícia. 

leticia posado gtres

GTRES

Escriu El Mundo: "Carecemos de un mecanismo inmediato de regencia para el caso de que el Jefe del Estado se viera impedido para ejercer sus funciones. La Constitución no prevé una inhabilitación para un supuesto temporal como el de una repentina enfermedad grave que dejara incapacitado al Jefe del Estado unos días, semanas o meses". Només hi hauria una opció cas de malaltia greu del rei: inhabilitar-lo i que regni Letícia. És per això que Zarzuela, amb el pànic d'una Letícia cap d'Estat i de les Forces Armades, ha aturat totes les crisis matrimonials fins una data, 2023, quan Elionor serà major d'edat i no caldrà cap regent. Una detonació controlada.

leonor verano 2019  efe

EFE

En Blau va ser el primer mitjà a titular-ho al juliol de 2018: Zarzuela atura el divorci de Felip i Letícia fins que Elionor faci 18 anys. Si els reis es divorcien abans, Letícia mana. Si es divorcien l'any 2023 i cau Felip, reina Elionor. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat