S'acosta un conflicte familiar a la Casa Reial. El motiu té a veure amb l'herència de la reina Sofia. El que semblava una transició tranquil·la cap a la seva retirada s'ha convertit en una guerra silenciosa entre germans. I tot apunta que, amb el pas dels mesos, no deixi d'escalar.
Els anys passen. Els reis emèrits ja no estan en el seu millor moment. Joan Carles I, amb 87 anys, viu allunyat d'Espanya, a Abu Dhabi, envoltat de misteri i amb la salut cada vegada més deteriorada. Pateix problemes de mobilitat, complicacions cardíaques i ara, demència senil. La seva tornada a Espanya és sobre la taula. Però no hi ha consens. Les infantes Elena i Cristina volen que torni, Felip, en canvi, no ho veu convenient.
Mentrestant, la reina Sofia, encara present als seus 86 anys en alguns actes públics, està a prop de deixar enrere la vida institucional. De fet, a començaments d'any se li va atorgar el Toisó d'Or, una cosa que molts consideren un acte simbòlic de comiat. Però més enllà dels homenatges, el que realment ha desencadenat l'enfrontament és el repartiment de la seva herència. Aquí comencen els problemes.
Encara que va renunciar a l'herència de Joan Carles I, Felip VI en rebrà igualment una part
Felip VI, l'actual cap de l'Estat, va renunciar públicament a l'herència del seu pare, carregada d'escàndols financers. Una fortuna de gairebé dos mil milions d'euros, segons mitjans com el New York Times. Una decisió que va enfortir la seva imatge institucional.
Però aquesta renúncia no s'estén a l'herència de la seva mare, Sofia de Grècia. I això no agrada gens a les seves germanes. Elena i Cristina creuen que el rei hauria d'aplicar el mateix criteri. Per a elles, els diners són el mateix. Prové del mateix entorn. Asseguren que acceptar ara part d'aquest patrimoni és incoherent.
La reina Sofia hauria deixat el seu patrimoni dividit entre els seus tres fills. Però Joan Carles I, segons fonts pròximes, també va incloure l'emèrita al seu propi testament. Això significa que els diners que Felip VI va rebutjar com a herència directa del seu pare podrien arribar-li ara a través de la seva mare. De fet, Felip tampoc no pot renunciar a l'herència d'algú que sigui viu. Cal veure què fa quan s'obri el testament.
La princesa Elionor també rebrà la seva part
I qualsevol cas, l'escenari és complex. I encara més si s'inclou la princesa Elionor. L'hereva al tron no ha rebutjat, fins ara, res dels seus avis. Ni de Joan Carles ni de Sofia. Tot indica que ella també formarà part d'aquest repartiment. En altres paraules, allò de Felip no va ser més que un paperot.
Elena i Cristina no es resignen. Consideren que, després d'anys d'exclusió institucional, mereixen una compensació. No només van ser apartades de l'agenda oficial, sinó que van perdre les seves assignacions econòmiques. Creuen que és moment de recuperar alguna cosa.
Ara per ara, Felip VI guarda silenci. No hi ha renúncia formal ni declaració pública. Però la seva decisió de mantenir-se dins del repartiment ha obert una ferida profunda. Una que amenaça de trencar els últims fils que quedaven d'unitat familiar.