A la reina Letícia se la coneix de moltes maneres. Letizia Ortiz Rocasolano. La dona del rei Felip. La jove que detesten els seus sogres Sofia i Joan Carles. L'enemiga pública número 1 de Marie-Chantal Miller. La mare de qui diuen, serà la futura reina d'Espanya, la princesa Elionor. La compiyogui de Javier López Madrid. La persona que pot fer trontollar la democràcia, segons Jaime Peñafiel. Per no parlar dels noms que ella mateixa es donava, per exemple, en època de periodista, quan signava alguns articles com a Ada, potser fent referència a la protagonista del clàssic de Nabokov, Ada o el ardor, ella, que és una lectora empedreïda. Menys poètic era com la coneixien alguns companys de TVE: "La futura reina, a la que sus compañeros en la televisión pública de España llamarían 'La Ficticia'". Fins i tot, a l'asturiana l'han batejat amb noms ofensius els amiguis del seu marit Felip. El llibre de Leonardo Faccio Letizia, la reina impaciente, recull que "Los amigos de Felipe VI, a quien han llamado 'el Sereno', no toleran que él se haya casado con una plebeya y, a sus espaldas, llaman 'Chacha' a la reina Letizia. Un mote degradante que reciben las empleadas del servicio doméstico".

llibre letizia reina impaciente
 

A Alemanya també han parlat sovint de la reina espanyola. Letícia té molta tirada entre els consumidors d'informacions monàrquiques i en aquest sentit, l'asturiana és al top de royals que generen més pàgines a la premsa del cor. La revista Bunte s'hi refereix a ella sovint. I ara no han desaprofitat l'ocasió amb un dels darrers actes de la reina, que els hi ha servit per batejar-la amb un fred apel·latiu. L'espanyola viatjava a La Rioja el passat divendres per posar el punt i final al Seminari Internacional de Llengua i Periodisme, una cita on va anar amb els seus habituals looks impecables i un outfit triat fins al més mínim detall. Però com recorden a Lecturas, no va ser ni la gavardina ni les sabates que portava el que ha cridat l'atenció de l'esmentada publicació alemanya.

I és que a Bunte l'han batejat com a La reina de hielo. Un malnom posat amb molta mala bava. A priori, li han posat en honor a la princesa Ana de Frozen, la icònica pel·lícula de Disney on una de les protagonistes lluïa un floc de cabells de color blanc, que recorda els poders que tenia la seva germana Elsa. Per què? Pel floc de color blanc que també pentina Letícia: "Com la reina de gel: Letícia mostra els seus flocs platejats. La monarca ja no oculta els seus cabells blancs".  

DL u545173 007
Letícia / GTRES

A ningú se li escapa, però, que no ha estat una tria debades i que també fan referència a la seva actitud, a la seva fredor, a la seva voluntat de controlar-ho tot i indignar-se quan les coses no surten com ella ha planejat. Una dona freda, distant, de vegades semblant superba, que no ha passat desapercebuda per la publicació. Bunte s'ha fixat en que Letícia es va pentinar els cabells deixant al descobert els seus "brillants flocs platejats... Es podria pensar que la Reina d'Espanya també és fan de la pel·lícula"... Potser va cantant Suéltalo pels passadissos de Zarzuela.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!