Probablement la monarquia espanyola sigui la més opaca de les reialeses europees. Si comparem els Borbons amb d'altres reis i famílies reials, la comparació sempre ens deixa uns royals molt més oberts, transparents i propers amb la ciutadania que no pas els espanyols, acostumats a mostrar-se intensitos, poc naturals, amb tuf de naftalina i amb unes maneres de ser i de fer pròpies d'altres temps pretèrits. Sovint hem dit com és impossible veure Felip, Letícia i companyia com sí hem vist per exemple a la monarquia holandesa o a la belga, fins i tot la britànica, amb demostracions públiques d'espontaneïtat i amb vídeos adreçant-se als ciutadans del seu país, somrients, còmplices, i no el missatge anual del rei el 24 de desembre amb cara de vinagre.

felipe leti
Felip i Letícia / Casa Real

Un dels problemes principals (que ja els hi va bé) que tenen a Espanya és aquesta terror que li tenen a explicar-se, a parlar i a respondre als dubtes que tenen les persones del país que regnen. És el que té passar-se la vida anant a inauguracions i actes protocolaris a fer el paperot, i a que els hi donin quatre copets a l'esquena, girant l'esquena, i valgui la redundància, als problemes reals dels ciutadans. I ja no parlem concedir algun punyetero dia en la seva vida, una entrevista. No fos cas. Felip i Letícia han estat entregant el Premi Cerecedo al periodista Carlos Alsina d'Onda Cero.

Un Alsina que, com a bon homenatjat, va seure enmig de Felip i de Letícia. I la Susanna Griso tenia curiositat per saber què es van dir i de què van parlar. I Alsina li ha revelat part de la intrahistòria d'aquests guardons a Espejo público, tal i com expliquen a Vanitatis. La presentadora catalana intentant treure-li a Alsina algun fragment de conversa i el seu company que li deixa anar un misteriós: "Yo lo he intentado, pero he fracasado". De què parlava? Quin intent ha fet que no ha arribat a bon port? Una petició molt concreta als monarques, aprofitant que els tenia a banda i banda.

DL u545295 043
Carlos Alsina i Letícia / GTRES
DL u545295 050
Carlos Alsina, entre Felip i Letícia / GTRES

Alsina li argumentava a Susanna Griso com ha intentat durant la conversa, aconseguir el que hauria estat "una verdadera 'joya' en su carrera y que es casi una espinita para el periodista"... Ni més ni menys que "Le pedí una entrevista, pero no hay manera". Griso corrobora que "en eso no ceden ninguno de los dos". "Pues si no es conmigo con Susanna, pero tampoco", explica el periodista, que no ha tingut èxit en la seva negociació amb els reis. El periodista fa broma parlant del que seria "el caramelo profesional" en cas de tenir una entrevista amb els reis que de moment haurà d'esperar. Ell i la resta de periodistes que ho han demanat. Assumint la negativa, Griso ha volgut saber més coses o moments de conversa entre el premiat i els reis, i més, tenint en compte que Letícia abans era periodista. I en aquest sentit, Alsina ha posat de manifest "el gran interés que no solo la Reina tiene por el sector, y ha recalcado lo importante que para el rey Felipe VI es este prestigioso premio de periodismo". Felip i Letícia omplint-se la boca parlant de la importància d'un premi periodístic mentre es neguen una vegada i una altra a una part important del periodisme: les entrevistes. Converses on els hi facin preguntes i ells hagin de respondre. Aleshores, és clar, ja no els interessa tant el periodisme.