Els llocs que tenen molt d'èxit, entès en la mesura que omplen sempre -dies de Barça inclosos-, són un repte per als crítics. Opinar sobre ells negativament seria criticar la gent que els omple, i això és més aviat impopular. Però no només impopular, també seria en certa manera incongruent, ja que el crític ha de tenir en compte sobre qui aboca les opinions, i qui condiciona positivament o negativament sobre un restaurant. Avui ens trobem davant d'un d'aquests casos, un lloc que s'omple des de la seva obertura, fa 5 anys, i ho fa migdies i nits, gairebé sense parar.

El Kilo és per tant un restaurant que té virtuts valorades pels molts clients que els visiten. Per la zona on està situat, té diferent clientela al migdia i a la nit. A la llum del sol és visitat pels 'oficinistes' que treballen al voltant de la Diagonal. A la nit, en canvi, en un ambient més glamurós i majoritàriament femení, gent jove i alguna parella més madura fan sopars més íntims o d'amics. El concepte està molt clar: plats per compartir, ben decorats, de sabors molt reconeixibles i preus molt mesurats.

Local distingit, bufó, de colors clars i ple de detalls decoratius, situat a Balmes gairebé tocant la Diagonal. Hi caben 70 comensals, tots posats en una mateixa estança. Local sorollós, càlid, on menjaràs sobre unes estovalles de paper en taules relativament petites, ideals perquè els plats per compartir no quedin lluny de cap comensal. El servei, fonamentalment femení i, si se'ns permet la llicència, atractiu, porta texans ajustats i samarretes negres amb unes lletres blanques que diuen: "Tripa vacía, corazón sin alegría". Tot molt coherent, ben coordinat, ben treballat.

La carta del local és com la llista de Los 40 Principales: no hi falta cap gran hit del moment. No t'estranyaran, doncs, les maques croquetes de pernil amb què comencem, rodones, molt suaus i ben fregides, ni les patates braves, fetes amb un bon sofregit, sense tenir regust d'all.

Croquetes de pernil

Patates braves

Un plat més diferent en la seva presentació que en el seu gust, un foie caramel·litzat, molt decorat i apte fins i tot per als no gaire amants del fetge d'ànec. Seguim amb una amanida russa amb llamàntol i un tataki de salmó, aquest últim un plat senzill però agradable de menjar. Ho veus?, és la llista de Los 40 Principales.

Foie caramel·litzat

Amanida russa amb llamàntol

Tataki de salmó

Senzilles carxofes a la brasa, servides sobre brasa en un recipient especial, trossejades per facilitar la tasca. Vieires amb pernil ibèric, a les quals no vam saber trobar defectes, però tampoc virtuts. Més arriscat, un arròs de gamba vermella, que ens va sorprendre positivament per la seva textura melosa i arrisotada. Tots els plats ben decorats, amb quantitats molt encertades, i de sabors molt però que molt suaus i per tant aptes per a tots els paladars.

Carxofes a la brasa

Vieires amb pernil ibèric

Arròs de gamba vermella

Tanquem el menú amb una "Ruleta de postres", en la qual no falta el hit coulant de xocolata, que consisteix en una petita degustació de totes les postres de la casa, servides sobre una fusta rodona, decorada com ho faria el més aplicat alumne de la classe d'hostaleria.

Ruleta de postres

Molts Kilos de reflexió i de feina, d'encerts, que donen com a resultat aquest reeixidíssim restaurant. Si un dia muntes un local de dinars per tenir èxit empresarial, inspira't en les bases del Kilo i no t'equivocaràs. Ens ha agradat el Kilo, en part perquè sabem que t'agradarà a tu, però també perquè no tot és el cinema independent d'autor, les pel·lícules comercials també tenen la seva funció, i el Kilo podria ser com aquest títol taquiller fora de mida que omple les sales encara que els crítics diguin que no passarà a la història. Manu Marin –l'amo–, ben jugat!

Puntuació
Menjar   Vins
67   70
Servei   Local
67   68
Preu   Estrelles Miguelín
30€   1 estavellis
Per persona: 5-6 racions per compartir +1 copa de vi  

On és el Kilo?

Adreça: Carrer de Balmes, 165, 08008 Barcelona

Telèfon: 932 22 17 95

Horari: dilluns (13 a 16), dimarts a dissabte (13 a 16 i 20:30 a 23:00); diumenge tancat

Web: http://www.kilorestaurante.com/