Des que Felip i Letícia van tornar d'Holanda, l'agenda reial ha estat molt atapeïda. Molts actes institucionals, molts àpats, moltes entregues de guardons i moltes celebracions, com la d'aquest divendres, quan han celebrat l'èxit de Barcelona '92 amb els medallistes que hi van formar part de la delegació espanyola d'aquells inoblidables Jocs Olímpics. Curiosament, la celebració s'ha dut a terme a Madrid i no a Barcelona, però aquesta no és la qüestió que ens ocupa. En la majoria d'actes hi ha hagut brindis, copes de cava o champagne i chin-chin. I és que si una cosa es fa a Espanya és prendre copes, sortir de festa o passar el matí, la tarda o el vespre en una taula o barra de bar. Per alguna cosa Espanya és el país amb més bars i restaurants del món. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, l'any 2020 tenia 277.539 establiments hostalers... que traduït vindria a ser un per cada 175 habitants... Tela.

tuna
Felip i Letícia, davant d'un 'tuno' / Casa Real
brindis
Felip i Letícia, brindant amb els reis d'Holanda, Guillem i Máxima / Casa Real

Si volen més concreció, hi ha un poble al Pirineu d'Osca que té el dubtós honor de ser el poble d'Espanya que més bars té per habitant. Es tracta de Sallent de Gallego, que té 15,74 establiments per cada 1.000 habitants. Darrere seu se situa Comillas, a Cantàbria, i Peñíscola, a Castelló. Més dades, pel que fa a ciutats espanyoles, la que més bars té és Lleó (amb 3,5 bars per habitant), seguida de Salamanca i Zamora (totes dues amb 3,4 bars per habitant), fet que converteix Castella i Lleó en líder pel que fa a comunitats autònomes. El rànquing del top-10 el completen Ourense (4,05), Palència (3,60), Logronyo (3,53), Sant Sebastià (3,29), Granada, A Corunya (3,27) i Bilbao (3,15). Això, si establim relació entre número de bars i habitants. Perquè si directament volem saber quina és la localitat d'Espanya que més número de bars té és Madrid, amb 31.398 bares. Doncs als antípodes d'aquestes xifres hi ha un petit poble de Valladolid, Urueña, del qual n'és alcalde el senyor Francisco Rodríguez San José.

urueña3
Francisco Rodríguez San José, alcalde d'Urueña, amb Felip i Letícia / Casa Real

El batlle d'aquesta petita localitat castellana de menys de 200 habitants, envoltada de muralles medievals, municipi agrícola i ramader, ha estat aquests dies al Palau Reial. Allà, Felip ha ofert un almuerzo amb motiu del premi Cervantes. Al tiberi i els homenatges van anar diferents personalitats del món de la cultura, com escriptors, poetes, editors, periodistes i llibreters, més enllà de les autoritats habituals. Un convidat, però, es mereix tots els elogis. Un home que va donar una lliçó a un país, Espanya, que com diem, és el país del món amb més bars per habitant. Perquè el poble del qual ell és alcalde es vanta d'una xifra ben diferent. Tal i com destaca Monarquía Confidencial, "Urueña ostenta un título muy difícil de superar: tiene más librerías que bares". 

urueña2
Urueña
urueña
Urueña

Des que l'any 2007 es va convertir en la primera Villa del Libro de España, el seu orgull és rebre milers de visites d'amants dels llibres. Fa deu anys es va convertir en un dels pobles més bonics d'Espanya, segons l'associació que concedeix aquest reconeixement. Una bellesa que també li atorguen les 12 llibreries que hi ha, en un poble de 188 habitants. És a dir, una llibreria per cada 15 habitants... I només té 5 bars. Meravellós. Millor ens aniria a tots si a tot arreu passés com a Urueña.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!