La cúrcuma és un dels “superaliments” que ha entrat amb més força en el mercat occidental. Aquesta espècie, coneguda també com el safrà de l'Índia, prové de l’arrel de la planta curcuma longa i ha estat utilitzada al llarg de la història com a condiment, com a remei curatiu i com a tint per a la roba.

Es tracta d’una planta herbàcia reconeguda com a un potent antioxidant i un eficaç antiinflamatori, i així l’utilitzen en la medicina índia i xinesa, però existeixen molts altres beneficis que converteixen aquest producte marró fosc, de carn ataronjada i de sabor picant i amarg, en una opció immillorable si vols que els teus plats aportin un plus a la teva salut.

Beneficis

La cúrcuma és una bona aliada per als problemes del sistema digestiu, ja que ajuda a les secrecions i, per tant, a la digestió. Dolor d’estómac, úlceres estomacals, diarrea, gasos, síndrome de l’intestí irritable, pèrdua de gana, artritis o malalties inflamatòries de l’intestí com la de Crohn i la colitis ulcerosa. Segons un estudi a 99 pacients del Pharmacy Department de la Cleveland Clinic, la cúrcuma, acompanyada d’una teràpia convencional, ajuda a reduir clarament el consum de fàrmacs. 

L’espècie també és coneguda pels beneficis que aporta en alguns tipus de càncer com el de mama, el duodenal, el de pell o el de còlon. Existeixen durant el darrer mig segle nombroses investigacions que demostren el potencial anticancerigen de la cúrcuma gràcies a la seva capacitat per suprimir la proliferació d’una àmplia varietat de cèl·lules tumorals.

La medicina tradicional xinesa fa ús de la cúrcuma per tractar la depressió i altres trastorns psicològics. Aquesta espècie té molts components estimulants per al sistema nerviós i per a l’estat d’ànim, a part de ser altament recomanable per a situacions d’estrès.

Als teus plats

Com pots incorporar la cúrcuma als teus plats? Resoldre aquesta qüestió no és complicat, ja que es tracta d'una espècie amb un sabor suau, que fa que sigui senzill afegir-la a les nostres receptes diàries.

  • La cúrcuma és un dels aliments principals del curri. És l’espècie que li dóna el color groc característic. Acompanya qualsevol plat amb aquesta salsa. És una manera deliciosa d’incorporar la cúrcuma a la teva dieta!
  • També es poden afegir una o dues cullerades de cúrcuma als arrossos, pasta, llegums, cuscús o quinoa. Una altra bona opció és afegir la mateixa quantitat en purés i cremes de verdures, hummus o crema de pastanaga.
  • La incorporació de la cúrcuma en salses és una manera de consumir-la sense pràcticament adonar-te’n. Salsa de iogurt, de tomàquet, maioneses, pesto, guacamole o patés.
  • En truites o quiches els donarà un toc diferent, quasi imperceptible, però que la teva salut agrairà.
  • Escampa el safrà de l’Índia dins el teu entrepà mesclat amb formatges o codony.

A causa de l’èxit que té entre la gent, pots comprar cúrcuma en la majoria de supermercats, herbolaris i mercats. A més, és una opció econòmica.