Els veïns de la urbanització PineMar, de Pineda de Mar, tenen por dels robatoris amb força que durant els últims mesos estan havent-hi a diferents cases. La policia té identificats dos lladres. Un ja és fora de joc, però l’altre tal com entra a la garjola en torna a sortir.

La setmana passada els Mossos van detenir JR.R.M., de 42 anys i original de Mataró, amb antecedents per diversos robatoris amb força i amb anys d’esquena a la presó per fets similars. Els Mossos l’havien estat vigilant i seguint i finalment, la setmana passada, van aconseguir una ordre d’escorcoll del pis on veien que s’amagava. Allà hi van trobar fins a 145 objectes robats. Ja en seu judicial, i després de la declaració, la jutgessa número 1 d’Arenys el va deixar en llibertat amb càrrecs. Amb tot, està obligat a anar cada 15 dies als jutjats. Tres dies després de quedar en llibertat, hi van tornar a haver robatoris a la urbanització i els mossos el van tornar a detenir.

La jutgessa d’Arenys justifica la llibertat amb càrrecs perquè no es pot demostrar que la casa on els Mossos van fer escorcolls i van trobar els aparells robats fos seva. El detingut “no té propietats i no consta com a llogat per ell el domicili de l’escorcoll”, diuen fonts judicials.

A la policia li consta que el lladre viu allà on el van detenir i van trobar els objectes robats. "Entra i surt cada dia", diuen a El Nacional fonts de la investigació. El dia de la detenció va guiar la policia fins i tot, dient-los obertament que el que buscaven era al pis de dalt.

El lladre en qüestió té 25 antecedents per robatori amb força i els Mossos investiguen 9 assalts a cases en les últimes setmanes, tots a PineMar. En la penúltima detenció van fer guàrdia durant 24 hores per poder-lo detenir. Van veure des del carrer com dins la casa on viu tenia guardats tot tipus d'objectes robats. "Tots els objectes denunciats estaven en el domicili del lladre", expliquen fonts policials. Dins la casa van trobar aparells electrònics i rellotges, però també coses sense gaire valor com quadres d'autor desconegut, bombes de butà i màscares, unes d'elles de Mèxic, que el seu propietari va reconèixer a l'instant.

 

Casa del lladre / Foto: Sergi Alcàzar

Pels Mossos és un lladre conegut que es passeja per l'entramat d'aquesta urbanització amb carrers amb noms de pintors cèlebres, amb la motxilla, guants, llanterna i panys a la vista de tothom, per simular que pretén ocupar una casa, quan en realitat el que fa és entrar-hi a robar.

La policia es lamenta que costa molt poder detenir-lo in-fraganti i que quan ho han aconseguit ha quedat en llibertat en unes hores. I, en certa manera, admeten que l'actitud de la Justícia "està creant inseguretat".

"La gent té por"

La policia se sent impotent i els veïns, també. Carme Ramos, presidenta de l’Associació de veïns de PineMar, diu que res del que facin “servirà de res". "Diran que hi ha vigilància...sempre és el mateix”. Ramos té previst parlar amb la regidora de seguretat de l’Ajuntament de Pineda de Mar. “La gent té por -diu a El Nacional- i la policia no ens diu res”, assegura amb un to entre desesperat i abatut.

"La policia fa el que pot, no poden fer més. Els agafen i els han de deixar anar". Així explica Toni Fernández, un veí i cambrer del bar PineMar, la situació que es viu a l'urbanització. A ell també li han entrat a robar. "Cada cop està pitjor. Aquest ha deixat de ser un barri tranquil", etziba a El Nacional.

La Fina Rovira va veure com aquesta setmana la policia aturava el lladre que anava amb una furgoneta amb una rentadora dins. "Aquesta gent s'està creixent. Continuen robant impunement perquè la policia no pot fer res". Mentre explica l'escena, s'afegeix a la conversa en Ricard Forner, un altre veí que ha viscut els robatoris d'a prop: "Van entrar al costat de casa i ni me'n vaig assabentar. No es pot fer res?".

Mentre continuen la conversa de veïns, fem la ruta del lladre per veure totes les cases on ha entrat a robar. Totes són tancades i barrades. Són de famílies que només venen a l'estiu o el cap de setmana. Algunes fins i tot no s'obren en tot l'any perquè els fills dels propietaris, ja grans, han canviat els costums familiars i ja no estiuegen a Pineda de Mar.

En un dels carrers de dalt de tot de la urbanització, al carrer Viladomat, surt una veïna, Sara López. Ens ha explicat que "ja no veu normals ni les coses més normals" i que es va posar en alerta fa uns dies quan uns transportistes s'enduien una nevera de la casa del costat. Era el fill de la propietària que feia un trasllat... "Hem de viure en un búnquer? -diu a El Nacional. "Amb por? Jo vull viure bé".

La Sara s'està plantejant organitzar els veïns amb un grup de whatsapp per poder-se avisar si veuen moviments sospitosos. No seria el primer lloc on ho fan. Veïns d'altres urbanitzacions del Maresme s'avisen així. "La solució és més vigilància o una justícia més ràpida i eficaç", diu.

Un caramelet

La urbanització té 500 cases, i la gran majoria són segones residències. Els lladres ho tenen estudiat. Entren a robar entre setmana. Fins i tot entren a cases on no hi viu ningú i s’emporten tot el que troben de metall com aixetes o panys. La majoria dels robatoris són a la part de dalt de la urbanització. Els veïns expliquen que és on hi ha menys cases habitades, la urbanització està més descuidada i el bosc és l'amagatall perfecte. Molts carrers són culs de sac sense sortida i amb poca llum.

L'onada de robatoris ha obligat alguns veïns que viuen a Barcelona i que feia mesos que no passaven per Pineda, que ara hi vagin més sovint. S'hi veuen moviment a les cases, potser espanten el lladre, pensen.

 

Una de les cases on es va endur tot el que va trobar / Foto: Sergi Alcàzar

Mossos vs jutges

Hi ha dos problemes principals per donar per tancats casos com els de Pineda de Mar. De fet, són l'exemple perfecte en les queixes i retrets que van fer els Mossos d'Esquadra el dia que van fer públic l'increment de robatoris.

La policia admet que han comès errors en l'estratègia dels robatoris a domicilis. Han crescut un 13% durant l'últim any. Però en la mateixa compareixença on fan acte de contricció, també retreuen als jutges que no col·laborin més. Els Mossos asseguren que estan tenint “problemes importants per aconseguir ordres en l’àmbit de la investigació, entrades i registre, intervenció telefònica i els posicionaments”. Són les eines bàsiques per perseguir el delicte i poder-lo investigar amb celeritat. Segons el comissari en cap, Josep Lluís Trapero, “abans era més fàcil tenir ordres que autoritzessin aquesta mena de diligència i això moltes vegades ens perjudica i entorpeix la investigació”. Parla de fa 10 anys, quan precisament ell era el cap de la Divisió Criminal.

L'altre punt feble és que entrar a robar en un domicili quan no hi ha ningú, surt força barat. Els robatoris sense força no són delictes especialment castigats. Un lladre de cases que hi entra quan els propietaris no hi són, si l’enxampen, es pot passar de 2 a 5 anys a la presó. En altres països aquest tipus de delicte està penat amb més anys.