L'epidèmia del virus del Zika, que en un any ha afectat més de 75 països, ha deixat de ser una emergència sanitària d'abast internacional, segons ha anunciat avui el president del comitè d'emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), David Heymann.

El comitè d'emergències de l'OMS es va reunir aquest divendres per cinquena vegada per avaluar l'avanç de l'epidèmia i va decidir que, tot i la seva contínua expansió geogràfica i les llacunes sobre els seus efectes neurològics, l'epidèmia ja no constitueix una emergència sanitària.

El comitè va assumir, tanmateix, que l'epidèmia encara és "una prioritat" per a l'entitat i un problema sanitari molt important "a llarg termini". L'emergència va ser declarada l'1 de febrer després de comprovar-se un extraordinari augment dels casos de microcefàlia en nadons relacionats amb la infecció del virus del Zika.

Un any d'emergència

Fa just un any, el món mèdic i científic va fer sonar les alarmes per l'aparició d'un brot de virus del Zika al nord-est del Brasil i, en paral·lel, un augment extraordinari de casos de microcefàlia i altres malformacions congènites en nounats.

Segons l'últim recompte de l'OMS, 75 països han declarat tenir transmissió activa del virus, i 58 han registrat brots importants. D'aquests, 28 estats han compatibilitzat casos de microcefàlia i altres malformacions congènites associades amb una infecció pel Zika, i 19 països han registrat una incidència més elevada de casos de la síndrome de Guillain-Barré (SGB), una resposta immunològica que provoca paràlisi dels òrgans, inclosos els pulmons.