Una nova formació s’intenta fer espai dins l’espectre polític català. Es tracta d’un corrent de caire liberal i catalanista impulsat per alguns exdirigents d’Unió i de l’antiga Convergència. El moviment, que advoca per la tercera via en l’eix sobiranista, té previst presentar-se en societat el pròxim 20 d’octubre.

Abans però, el 4 d’octubre, està previst que el nucli promotor es reuneixi a porta tancada per ultimar els detalls del manifest fundacional, que giraran al voltant d'un espai centrista, liberal, moderat i de sensibilitat catalanista. En aquesta cita hi figuraran cares conegudes que pretenen desmarcar-se del procés independentista que abanderen Junts pel Sí i la CUP.   

Quant al nom, “Lliures" o “Lliures Solidaris” són dues de les opcions que es tantegen pel nou moviment, ja que consideren que el concepte “llibertat” no pot ser “monopolitzat” per l’independentisme. Encara que inicialment la formació no es constituirà com a partit, tampoc descarten concórrer a unes hipotètiques eleccions catalanes, especialment si les forces independentistes les intenten plantejar com una nova oportunitat per accelerar el procés de desconnexió amb l'Estat.

La intenció dels impulsors, entre els quals hi ha l'exdiputat i exregidor de CDC a Ripoll Xavier Cima (parella d’Inés Arrimadas), l'exconseller de CDC Antoni Fernández Teixidó i l'exdiputat d'Unió Roger Montañola, és aglutinar suports de catalanistes moderats que se senten “orfes” davant el gir independentista de CDC i la intrascendència d’Unió com a actor polític.

Així mateix, els promotors s’han mostrat convençuts que "existeix un espai" dins del catalanisme que no veu gens clar el procés sobiranista i rebutja les vies unilaterals, de la mateixa manera que tampoc subscriuen les posicions "immobilistes" de PP i Ciutadans ni els postulats d'esquerres que defensen el PSOE i Podemos.