La repressió policial durant el referèndum de l'1 d'octubre ha arribat aquest dimecres a Westminster. El grup sobre Catalunya al Parlament britànic (l'APPG on Catalonia) ha posat a debat aquesta tarda la repressió policial dels cossos de seguretat espanyols durant el referèndum de l'1 d'octubre. La sessió ha comptat amb la intervenció de tres membres del grup que van fer de delegació internacional durant la jornada del referèndum, el president del grup, el diputat gal·lès Hywel Williams, la diputada escocesa Joanna Cherry i el diputat de la cambra dels Lords Chris Rennard.

Williams (Plaid Cymru) ha volgut condemnar la violència policial, ha elogiat l'alta participació donades les circumstàncies (42%) i ha demanat una "solució política" pels 2'2 milions de votants. A més, s'ha mostrat sorprès per la reacció del Govern espanyol. "És sorprenent que Mariano Rajoy negui el referèndum i no faci cap menció sobre les accions de la seva pròpia força policial", critica el diputat gal·lès. També ha afegit que com a "demòcrata i europeu, i com a ésser humà, trobo molt difícil no condemnar la violència".

"Quan una banda utilitza la força, perd la seva autoritat moral"

Per la seva banda, el lord anglès Chirs Rennard (Liberal Demòcrates) s'ha mostrat preocupat per la situació a Catalunya i ha carregat durament contra la violència policial. Rennard, que ha recordat que es van utilitzar pilotes de goma contra alguns manifestants, ha defensat que "quan una banda utilitza la força, perd la seva autoritat moral". En aquest sentit, ha avisat al Govern espanyol: "No convencereu a Catalunya que es quedi a Espanya si esteu apallissant a la gent". 

Rennard també ha explicat que quan va acudir als centres de votació de l'1-O molts ciutadans el van aplaudir, i assegura que això demostra "la gent volia votar". El lord ha assegurat que ell no va donar suport a la independència d'Escòcia, però que en el seu moment va tenir clar que Escòcia tenia dret a l'autodeterminació".

La diputada escocesa Joanna Cherry (Partit Nacional Escocès) ha assegurat que no s'hagués imaginat mai que seria "testimoni d'aquest tipus d'escenes a Europa". La diputada ha demanat a la sala retre homenatge als votants i ha lamentat la "seriosa provocació i les interferències físiques i electròniques" que va exercir l'Estat per impedir la votació. Sobre l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Cherry ha assegurat que "carregar contra les persones per participar en un procés polític pacífic no és just".

La posició de dels diputats britànics que formen part del grup sobre Catalunya contrasta amb la donada pel govern del país. Justament aquest dimarts la primera ministra, Theresa May, va mantenir una conversa telefònica amb el president espanyol, Mariano Rajoy, a qui li va assegurar que no reconeixeria una declaració de la independència de Catalunya.