El Govern ha protegit les urnes, com la resta de la logística del referèndum, amb un vel d'espessa discreció. Aquest matí tot just se n'ha mostrat una, sense oferir més detalls. No obstant, tan bon punt s'ha difós la imatge, s'ha sabut a través de les xarxes que l’empresa xinesa Smart Dragon Ballot Expert Co. fabrica un model exactament igual. Aquesta hauria estat la via amb la qual el Govern ha aconseguit burlar el setge de l'executiu de Mariano Rajoy, després que la pressió de l'Estat va impedir l'accés a les empreses espanyoles del sector quan es va obrir el concurs d'adquisició.

Les urnes d'Smart Dragon es poden comprar a través d’Alibaba.com, a un preu de menys de cinc euros la unitat en funció de la quantitat encarregada.

Surten del port de Guangzhou i s’ha de fer una comanda mínima de 2.000 peces. Turquia, Canadà, Papua Nova Guinea, Ghana i Austràlia apareixen entre els països als quals s'han dirigit els darrers mesos les comandes d'aquesta empresa.

L'urna està feta de polipropilenè, és semitransparent, i la mateixa empresa ofereix la possibilitat d’imprimir un logo si així es desitja, tal com ha fet el Govern.

WhatsApp Image 2017 09 29 at 13.14.17 (1)

Està disponible en diferents colors i traient la tapa es pot apilar fàcilment, amb la qual cosa ocupa molt menys espai.

Segons El País, que s'ha posat en contacte amb l'empresa, Smart Dragon no ha servit urnes a l'Estat espanyol, però sí una recent comanda de 10.000 unitats que han anat a França.

Tot i que la imatge habitual de les urnes a les convocatòries electorals espanyoles és de recipients transparents, les xarxes s’han dedicat a fer repàs d’altres materials utilitzats habitualment en les cites electorals a diferents països.

El mateix tipus d'urna es va utilitzar en el recent referèndum del Kurdistan.