El ja famós "no és no" a Rajoy de Pedro Sánchez ha quedat eclipsat pel "no és no" al referèndum de PSOE i PP i ahir encara va quedar més clara la unitat entre els dos partits quan el líder del PSOE va trucar al president espanyol, Mariano Rajoy, per traslladar-li que el seu partit hi serà en la defensa de la legalitat i la Constitució a Catalunya, mentre que es mantindrà ferm en contra d'un "referèndum il·legal".

La premsa espanyola, com ja ve sent habitual aquestes darreres setmanes marcades per l'acceleració sense pausa del procés, ha tornat a presumir d'aquesta mostra d'unitat entre els dos principals partits polítics espanyols, que l'han definida com a "clau" per afrontar el "repte independentista".

Aquesta vegada, curiosament, la qüestió no ha passat per alt a les portades dels diaris de Madrid, que han obert amb fotografies de Sánchez i Rajoy; això sí, minimitzant la cimera que el Govern va celebrar ahir a la tarda al Palau de la Generalitat.

Acord balsàmic

El Mundo, que reuneix a la seva portada la trucada del líder del PSOE al president espanyol, les declaracions de Soraya Sáenz de Santamaría i l'avís de Neus Munté de fixar data i pregunta en menys de dues setmanes, centra la seva editorial precisament en l'avinença, en aquest sentit, de Sánchez i Rajoy.

"Aquest gest no és intranscendent", assegura el diari citat, al mateix temps que subratlla "els efectes positius que té a l'hora d'escenificar l'enteniment que ha d'imperar entre populars i socialistes en una qüestió d'Estat com és la unitat nacional".

La posició del secretari general del PSOE és, segons exposen, "coherent amb un partit que continua sent l'alternativa de govern al PP", un acord que, apunten, "resulta balsàmic que ambdues formacions siguin capaces d'exhibir-lo públicament" i que s'erigeix com a clau per superar el "desafiament". Precisament per això, aquest rotatiu considera que els dos "estan obligats a aparcar les seves diferències", així com a "explorar de forma conjunta iniciatives" contra allò que pretén el president Carles Puigdemont, "pres dels seus socis -—ERC i els antisistema de la CUP".

La no seducció

La Razón també dedica el seu editorial a l'acord implícit en una trucada entre el PP i el PSOE. Destaquen com aquest fet servirà per posar fi a "l'escena del seu elaborat victimisme" i emplacen la justícia —Fiscalia, Tribunal Constitucional, etc.— a actuar "en defensa de la legalitat" suspenent, per exemple, els càrrecs que desobeeixin.

El diari citat relaciona el suport de Sánchez a Rajoy amb l'interès dels governants espanyols a mantenir viu el pacte social que els fa "a tots iguals davant la llei". Aquest gest, exposen, és "significatiu" perquè creuen que "impedirà que prosperi la idea que la Generalitat vol una consulta també pels contraris a la independència".

Restant importància a la cimera d'ahir, el rotatiu assegura que aquest "projecte ja no sedueix més gent" i que "els suports no creixen". El pitjor, però, és l'afirmació que deixen anar posant en relleu que el més preocupant va ser veure com "Puigdemont va escenificar que el referèndum era la única via, com si alguna vegada hagués apostat pel diàleg".

Tot això és una mostra més —sempre segons el diari citat— que la Generalitat "està instal·lada en un joc irresponsable, portant fins al límit el desafiament de l'Estat, quan se sap que el referèndum no es portarà a terme perquè és il·legal".

Aquest mateix diari avança que el Tribunal Constitucional no té la intenció d'utilitzar el seu poder per inhabilitar Puigdemont i només estudiaria fer-ho si l'hi demana la Moncloa.

Alleujament

L'ABC, de la seva banda, obre amb una fotografia a pàgina sencera de Puigdemont i Junqueras i, agafant-se a les paraules que va pronunciar ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que el PP, el PSOE i Cs mostren unitat davant l'independentisme "entregat als antisistema".

La trucada del líder socialista va ser, a parer seu, un "alleujament" per Rajoy que, a més, "confia a iniciar una relació constructiva i responsable".

De la cimera, només en comenten que acabés amb crítiques d'ERC, la CUP i Podemos al Govern per no haver fixat, encara, data i pregunta, però no diuen res més.

El pla ocult

Mentre que El País es mostra més neutral aquesta vegada, tot i que destaca la unitat entre el PP i el PSOE, El Español assegura, d'una banda, que Puigdemont té un "pla ocult" que es basa, principalment, a canviar el referèndum per eleccions a la tardor i, de l'altra, posa de manifest al seu editorial que l'apropament entre Rajoy i Sánchez rebaixa la gravetat del "desafiament".

El front constitucionalista ha calmat els ànims d'un Estat preocupat per la deriva accelerada que està agafant el procés deixant ben clar que ni se celebrarà el referèndum, ni —encara menys— Catalunya serà un estat independent. "La  unitat dels demòcrates davant dels que pretenen trencar la sobirania nacional garanteix un final en els termes previstos per la llei", sentencien.