El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha aconsellat al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que es llegeixi la llei abans de parlar perquè, segons el portaveu del Govern, la convocatòria del referèndum no és delicte.

Turull replicava així al fiscal general que aquest migdia ha advertit davant del rei Felip VI durant l’acte d’obertura de l’any judicial que el ministeri fiscal actuarà de forma “ferma i enèrgica” per defensar de manera activa la unitat d’Espanya davant el “greu trencament” de l’ordre constitucional que representaria el referèndum.

"El primer que diria al fiscal general de l'Estat és que es llegeixi les lleis. Hauria d'actualitzar les dades perquè convocar un referèndum no és un delicte", ha advertit el conseller en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern.

En aquest sentit, ha recordat que una llei orgànica, la 2/2005, deroga la penalització de la convocatòria del referèndum, i que el mateix Tribunal Constitucional va dictaminar el juliol del 2011 en contra d'aquell intent del PP de situar el referèndum com a delicte. Així mateix ha citat l'article 49 de la Carta de Drets Europeus que assenyala que ningú pot ser condemnat per una qüestió que no és delicte en el moment i àmbit en què es produeix. "No és delicte, perquè les mateixes Corts espanyoles van decidir que no fos delicte", ha reblat Turull.

El conseller ha insistit que el compromís del Govern és amb el Parlament i els ciutadans, i no cedirà davant d'"actituds predemocràtiques i preconstitucionals" de l'Estat espanyol. Amb tot, ha insistit que l'executiu està disposat a parlar amb l'Estat. "Només han de dir lloc i data i allà serem", ha assegurat.

Anunci del Govern

Turull ha reaccionat també davant la decisió de la Fiscalia de l'Estat d'estudiar si actua contra l'anunci del Govern sobre el dret a decidir dels ciutadans. "Que actuarà contra Renfe? Potser aquesta fiscalia vol que sigui un anunci en blanc i negre i amb una música més pròpia del NODO", ha ironitzat.

El conseller ha subratllat que l'espot no cita el referèndum sinó que es refereix a valors cívics, "igual com se'n fan d'altres" des de les institucions públiques. "L'Estat ens aplica el delicte en porten alguna de cap. Si aquest anunci l'hagués fet qualsevol altra institució o qualsevol altre organisme, el fiscal demanaria la retirada?", s'ha preguntat.

Igualment ha replicat a la nota que ahir va fer pública el Ministeri d'Hisenda davant del desplegament de l'Agència Tributària de Catalunya en què recordava que els impostos s'han de fer efectius davant l'administració competent i que no fer-ho pot comportar sancions i ser constitutiu de delicte. Turull ha recordat al ministre que la finestreta única ja funciona fa temps a Catalunya, com a altres territoris.

"Gran honor", signar el decret

"El procés sortirà bé. L'1-O sortirà bé i anirà a votar molta gent. L'únic que ens obsessiona és que no hi hagi cap cosa que incomodi la gent per un error nostre d'organització", ha conclòs.

Turull ha confirmat, en ser interrogat al respecte, que tots els consellers signaran el decret de convocatòria del referèndum. "Per nosaltres és un gran honor", ha assegurat mentre al seu costat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, assentia.