El ple del TC es reunirà dilluns d'urgència a dos quarts d'una per avaluar si cal prendre ja mesures contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després que el dimecres es votessin a l'hemicicle les conclusions del Procés Constituent. El tribunal ja va advertir els membres de la Mesa que tenien l'obligació "d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar-lo". 

Tant en aquesta ocasió com en l'anterior, el TC ha actuat en sintonia amb els postulats que ha expressat el govern del Partit Popular. Aleshores, van subscriure que la comissió d'estudi havia de ser anul·lada, i ara inicien un procés contra Forcadell, després que aquest matí el Consell de Ministres hagi acordat presentar un incident d'execució de sentència. Al text s'acusa la presidenta "d'haver permès la votació" i demana una querella per via penal.

El 92 de la Llei Orgànica de l'órgan serà l'article amb el qual haurà de guiar-se el TC, i on s'estableixen els mecanismes que li permeten fer complir les seves resolucions. Entre d'altres pot demanar informació a les administracions i càrrecs públics, amb un termini "urgent" en què estan obligades a respondre. Si un cop rebut l'informe o superat el termini considera que les resolucions es continuen incomplint pot fer ús de quatre vies.

Les accions poden ser: una multa de 3.000 a 30.000 euros que pot reiterar mentre no es compleixi; la suspensió de funcions dels responsables de l'incompliment; demanar a l'Estat que adopti mesures per assegurar que es compleixen les resolucions; i finalment posar els fets en coneixement del Ministeri Fiscal perquè si ho estima oportú emprengui accions penals. L'executiu espanyol ha demanat al TC que opti per aquesta última via. Segons fonts del TC a l'ACN, la finalitat de totes aquestes mesures "no és sancionar l'incompliment de les resolucions", sinó coartar els càrrecs públics perquè s'abstinguin d'incomplir-les, i per tant es dirigeixen només a aquells que –com l'executiu espanyol sosté que ha fet Forcadell– "es resisteixin" a fer cas del que dictaminen.