Un nou article sobre la qüestió catalana ha aparegut a la premsa internacional. Concretament, al britànic The Independent, un dels diaris que més ha posat el focus en Catalunya.

El director editorial adjunt, Will Gore, reflexiona ara sobre el paper de la Unió Europa en el conflicte, i assegura que amb la seva no-acció, “estem veient la UE en el seu pitjor moment”.

Gore justifica això recordant “l’òbvia brutalitat dels policies espanyols que van intentar evitar el referèndum català”, i critica que Brussel·les es negui a comentar “fins i tot” aquesta qüestió, per la renúncia a “embolicar-se” en qüestions internes. “Malgrat el fonament legal de la votació, segurament la condemna de la violència de les autoritats contra persones innocents no era tan exagerada, oi?”, pregunta.

En aquest sentit, també creu que la UE “es podria haver interessat” pels informes de violència de grups neonazis espanyols que estan contra la independència de Catalunya.

Tot i reconèixer que la qüestió catalana és “complexa”, el director editorial adjunt de The Independent considera una “raresa” de la història de l’Europa occidental que aquesta enfrontés amb “bastant d’èxit” els feixismes d’Alemanya i Itàlia, però que no en digués res d’Espanya. “La dictadura feixista espanyola va morir de forma natural”, explica. Com a resultat, creu que “no és d’estranyar” que en el conflicte entre Barcelona i Madrid hi hagi “reminiscències del passat”.

Així, Gore critica que la UE sigui un “club de membres” i no un “superestat europeu”, ja que això fa que els càrrecs públics “se sentin obligats a callar” quan es tracta de política nacional.

Amb tot, i posant el focus en el seu país, The Independent conclou que malgrat tots els mals, “no té sentit” pensar que és bona la marxa del Regne Unit de la UE, ja que és “poc menys que un desastre” econòmic.