A només 33 dies per la celebració del referèndum, es van desvetllant alguns detalls sobre com transcorrerà el procés. Avui ha quedat clar que els catalans rebran la targeta censal abans de l'1-O, segons ha confirmat el president de Junts pel Sí, Lluís Corominas, a El Matí de Catalunya Ràdio, on hi ha anat acompanyat del també diputat de JxSí Jordi Orobitg i la diputada de la CUP Gabriela Serra.

Ara bé. Mentre la targeta censal hi serà segur, encara queda per veure què passa amb el vot anticipat, un tema delicat primer perquè "seria ingenu pensar que tenim la col·laboració de Correus", però que ha assegurat que "ho estem intentant solucionar".

I és que els grups independentistes han d'anar amb cura a l'hora d'anar traient a la llum nous punts sobre la celebració del referèndum —com ja han reiterat en diverses ocasions— i ha de ser prudent perquè tot surti tal i com està previst.

Escut jurídic

Precisament per això, no poden mullar-se gaire amb segons quins dubtes tenen tant la ciutadania com la premsa, però sí que han volgut tornar a deixar ben clar que "hem fet una llei per poder votar, no contemplem un escenari en què això no pugui passar".

La llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República només entrarà en vigor sí l'1-O guanya el 'sí', dia en què, com ha recordat Serra, "marcarà el final del processisme", tant si surt que 'sí', com si surt que 'no'. La  llei servirà, doncs, com a escut jurídic que, com ha ratificat Corominas, "ens legitimarà el resultat del referèndum". En aquest cas, els catalans "podran debatre prèviament el text que vol que sigui la seva Constitució" durant uns sis mesos. 

Mentre Corominas ha posat damunt la taula que "ingressant a l'Agència Tributària Catalana estaries complint amb l'Estat" perquè "la llei preveu que l'autoritat tributària és la Generalitat", Serra ha apuntat que "s'haurà d'establir unes pautes de conducta i negociació amb el govern espanyol". Això sí. També ha dit ben clar que, tot i això, "les lleis les aprova el ple del Parlament".

Nacionalitat generosa

Tots tres han volgut posar especial èmfasi en allò que porten mesos repetint: això no és una lluita contra Espanya i, justament per aquest motiu, un dels seus objectius principals és "sumar" i, per això, "l'apartat de la nacionalitat és generós" i, tal i com ho preveu la pròpia llei, "no posarem obstacles a la doble nacionalitat".

Corominas, al mateix temps, ha recordat que mentre la llei que han elaborat contempla això, "existeixen ordenaments jurídics que preveuen que ha d'existir una renúncia prèvia per adquirir una nova nacionalitat", però ha assegurat que aquest no serà el cas de Catalunya.

Ara bé. La diputada cupaire ha volgut fer un toc d'alerta en el sentit que qui podria negar aquesta doble nacionalitat serà el govern de Mariano Rajoy, com a pataleta pel resultat en cas que s'imposi el 'sí'.