Els partits i entitats unionistes rebutgen el referèndum de l'1 d'octubre i tot el que hi té a veure. Però això no els impedeix de celebrar actes de campanya. És el que ha fet Societat Civil Catalana aquest dimarts al vespre en un acte a l'Eixample de Barcelona. En el marc de la campanya del boicot a l'1-O, SCC ha fet una crida a boicotejar el referèndum "unilateral independentista", que consideren una "trampa antidemocràtica". No hi havia temor per l'arribada de la Guàrdia Civil.

"Ni se us acudeixi anar a votar", ha dit Mariano Gomà, president de Societat Civil Catalana, als assistents. En aquest sentit, ha denunciat que els independentistes "volen que hi hagi molts ingenus que estiguin indignats i es presentin a votar que no, per poder comptar alguns vots del 'no'". Acudir a votar, ha advertit el dirigent de l'entitat unionista, seria legitimar el referèndum independentista, que ha descrit com a "cop d'estat".

"No sóc jurista, però ho diuen tots els tractats legals: alterar l'ordenament jurídic i substituir-lo per un altre que incompleix l'anterior, és un cop d'estat", ha justificat Mariano Gomà. "S'està produint un cop d'estat de llibre, però un cop institucional. Té l'agreujant que està jugant amb la bona fe de la gent", ha criticat. Segons el president de SCC, aquest cop d'estat s'estaria produint "amb la nostra passivitat ingènua".

L'historiador Joaquim Coll ha recordat que el 9-N, malgrat el que deia el Govern espanyol, va haver-hi col·legis electorals, urnes i paperetes. "Va haver-hi una victòria política per Artur Mas i els del camp contrari vam quedar bastant fotuts", va resumir. Ha afirmat que ara estem davant d'un "procés d'insurrecció" i d'un "govern declarat en rebel·lia". Enfront d'això, "només queda un camí: que perdin el Govern de la Generalitat i les institucions".

El comunicador, historiador i tertulià Joan López Alegre ha demanat no ser "col·laboracionistes" amb els independentistes. "Ens volen només per justificar la seva història", ha avisat López Alegre, que també ha alertat que pot haver-hi violència. "Tenen tota l'escenografia preparada: ja saben fins i tot on col·locaran el ximple del Raphael Minder del New York Times, que el tenen comprat", ha afegit. Els unionistes que vagin a votar, ha sostingut, "seran els primers als qui enviaran al seu propi gulag".

L'exdiputat de Ciutadans Jordi Cañas també ho ha descrit com a cop d'estat "sofisticat", i ho ha comparat amb la llei habilitant nazi. "No són comparacions: han fet servir els mateixos mecanismes per a dinamitar l'Estatut i la Constitució espanyola", ha assegurat Cañas. Ha negat que les urnes siguin sinònim de democràcia. "Per mi els tricornis són sinònim de democràcia", ha afegit. Segons l'exparlamentari, "la pregunta clau és què farem". Ha avisat el Govern que "els hi caurà tot el pes de la llei". Ha responsabilitzat Puigdemont "de qualsevol cosa que li pugui passar a un regidor".

Els quatre participants de l'acte veurien amb bons ulls l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, si s'arriba a temps de fer-ho. Mariano Gomà ha demanat no tenir-li por: "Ens han fet creure que són els tancs a la Diagonal, i no és així". En la mateixa línia, Jordi Cañas ha defensat que és "un article que tota Constitució liberal té". Està pensat per aquesta mena de situacions, ha insistit. "En aquesta vida cal fer allò necessari".