El sobiranisme ha fet aquest matí una nova exhibició d'unitat i múscul per acompanyar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fins al TSJC on ha hagut de declarar per haver permès la votació davant del ple de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

Foto: Efe

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, amb el Govern, l'expresident Artur Mas i els expresidents de la Cambra catalana han acudit al Parlament per acompanyar a peu Forcadell fins als jutjats. Eren quarts de nou del matí. Uns 400 alcaldes, segons els organitzadors, tots ells identificats amb les seves vares, eren també a les portes de l'edifici de la Ciutadella per fer el recorregut amb la presidenta. També els responsables de les entitats sobiranistes, ANC, Òmnium, AMI i ACM; els diputats de JxSí, la CUP i el president del grup de CSQP, Lluís Rabell.

Forcadell, tot i mostrar un gest preocupat, s'ha permès alguna broma amb l'expresident Mas a qui li ha comentat: "Per a tu, això és un déjà vu, oi?". Durant el recorregut pel passeig dels Til·lers, i a preguntes de TV3, Puigdemont ha insistit que Forcadell continuarà sent presidenta encara que sigui inhabilitada.

Com estava previst i acordat, el cap de l'Executiu ha acompanyat la presidenta fins a les portes de la Ciutadella. Ha evitat arribar al TSJC per raons institucionals. Tampoc hi eren el conseller de Justícia, Carles Mundó, ni el d'Interior, Jordi Jané. Però sí unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, que han acollit amb crits i cants l'arribada de Forcadell i han esperat a les portes del TSJC mentre es feia la declaració exhibint cartells amb el lema "Això va de democràcia".

Un cop a les portes del Tribunal, la capçalera de la marxa s'ha aturat davant unes grans lletres on hi havia escrita la paraula "democràcia" mentre els presents cantaven Els Segadors.

Foto: Sergi Alcàzar

Forcadell ha entrat al TSJC acompanyada del seu marit. A les portes del tribunal els responsables de les entitats sobiranistes, igual com els responsables dels partits favorables al procés, han volgut subratllar la unitat de la convocatòria.

“Tenim un exministre de l’Interior protegit per l’Estat, mentre hi ha una demòcrata perseguida”, assegurava el vicepresident Junqueras, recordant igual com ha fet Artur Mas l’arxivament ahir de la querella contra Fernández Díaz arran les converses amb Daniel de Alfonso.

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha cridat a no confondre qui és l’adversari i la cupaire Mireia Boya assegurava que la Constitució és “paper mullat”, mentre que Rabell ha emplaçat la jutge a tornar el cas a la política.

La declaració de Forcadell ha estat breu, 38 minuts. Ha sortit tot seguit del TSJC i, de nou, ha fet el recorregut a peu en direcció inversa, cap al Parlament. Aquest cop entre la gent a qui ha volgut agrair el suport.

Foto: Sergi Alcàzar