El jutge de Barcelona que investiga els preparatius del referèndum, en la causa oberta arran de les conferències de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, ha prorrogat fins a finals del pròxim juliol el secret de sumari del cas, en el qual la Guàrdia Civil està interrogant funcionaris de la Generalitat.

Segons han informat fonts jurídiques, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va notificar ahir la nova pròrroga del secret de les actuacions, que va decretar el mes d'abril passat i des d'aleshores s'ha allargat dues vegades.

El jutge ha pres la decisió de prorrogar el secret de la causa, dues setmanes després que la Guàrdia Civil hagi començat a interrogar com a testimonis mitja dotzena de funcionaris i càrrecs de confiança de la Generalitat en relació amb la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger i el web del Pacte Nacional pel Referèndum, que va ser creada pel Govern català.

Al llarg del dia d'avui, diversos funcionaris més han estat interrogats en la comandància de la Guàrdia Civil, situada a Travessera de Gràcia de Barcelona, en relació amb la mateixa investigació. Segons ha concretat TV3, aquest matí han declarat dos funcionaris de presidència de la Generalitat i un treballador d'una empresa informàtica. A tots tres se'ls ha preguntat per la web del Pacte Nacional pel Referèndum.

D'altra banda, vuit dels nou investigats fins ara han estat preguntats pel Pacte Nacional pel Referèndum i una, sobre la campanya pel vot exterior.

Cas Santi Vidal

El jutge va admetre a tràmit el mes de febrer passat una denúncia per revelació de secrets que un particular va presentar contra l'exsenador d'ERC Santiago Vidal, per les conferències en les quals va mantenir que el Govern català havia obtingut il·legalment dades fiscals dels catalans.

Després d'obrir la investigació, el jutge va acordar en primer lloc preguntar al Senat si Santi Vidal, que havia dimitit aquell mateix dia després d'esclatar l'escàndol, continuava formant part de la cambra alta, per certificar que ja havia abandonat el seu escó i no era aforat.

També el jutge va requerir el passat 1 de març al Parlament la transcripció de la compareixença que havia efectuat el 15 de febrer passat a la cambra catalana el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en la que va desmentir amb un rotund "no, no, no i no" el contingut de les xerrades de Vidal.

Dues investigacions, un magistrat

Poc després, el magistrat va acordar decretar el secret de sumari i encarregar la investigació a la Guàrdia Civil, que era també la que portava les diligències obertes per la Fiscalia arran de la publicitat institucional de la Generalitat que anunciava la creació d'un "registre de catalans i catalanes residents a l'exterior".

L'anunci investigat per la Fiscalia incloïa el lema: "Tens familiars o amics que viuen fora de Catalunya? Ja s'han inscrit en el registre de residents a l'exterior?", al costat d'una fotografia d'una tauleta electrònica en la qual apareixia el mapa català i la pregunta "Sí o no?", en lletra negreta.

Atès que les diligències encarregades pel jutge sobre les conferències de Vidal i les de la Fiscalia sobre els preparatius del referèndum coincidien en alguns aspectes, el ministeri públic es va acabar inhibint a favor del magistrat de Barcelona, que és el que té ara a les seves mans les dues investigacions.