El viologambista Jordi Savall ha defensat aquest dijous que "la llibertat d'un poble ha de poder escollir-se", i ha emfatitzat la importància que es pugui votar a Catalunya, després de rebre el I Guardó Pau Casals de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Savall s'ha mostrat commogut de rebre aquest premi amb el nom del que considerat més que un gran músic, i s'hi ha referit a ell com un mestre i sobretot com "una llum".

En el seu discurs, que ha enaltit la lluita de Casals per la seva terra, ha dit que se sent estimulat perquè "Catalunya viu un moment històric molt important", i s'ha preguntat com vol ser i com fer front amb la seva cultura a un món globalitzat.

"Em tindreu on faci falta sempre que sigui possible", ha dit Savall al president de la Generalitat, al conseller de Cultura, Santi Vila, i a Marta Casals, a qui ha explicat que protagonitza 170 concerts a l'any, a 60 ciutats d'entre 12 i 14 països.

Després de rebre aquest guardó, ha dit que encararà el gran volum de concerts amb una "nova responsabilitat", i ha demanat de ser conscients que el món actual és cada vegada més injust, i registra molt sofriment i moltes guerres.

Amb veu pròpia al món

"De vegades ens plantegem si el que fem és suficient. Crec que la bellesa salvarà el món, l'hem d'incorporar a l'escola i fer-la viure des de la infantesa", ha reivindicat el músic, que ha rememorat com als deu anys es va quedar enamorat de la música de Pau Casals, del qual ha ressaltat la seva força espiritual.

Per a Savall, que ha acabat el seu parlament amb un 'Visca Pau Casals. Visca Catalunya', "la música pot ser un missatge d'amistat i una força increïble", i s'ha de transmetre amb creativitat i empatia.

Puigdemont ha ressaltat la generositat de la fundació i ha agraït la responsabilitat assumida per Savall: "Nosaltres tenim la immensa sort que per poder dirigir-nos al món amb veu pròpia ho podem fer amb les millors veus".