La 'nova' estratègia d'oferir més inversions en infraestructures del govern espanyol complau els de Mariano Rajoy, però continua sense convèncer l'executiu català, que té clar que no es desviarà del debat sobre el procés i el referèndum

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha mostrat aquest dimarts a la nit a 8TV la seva satisfacció per haver aconseguit esquivar la qüestió catalana durant la seva visita a Barcelona i haver desviat l'atenció de l'empresariat cap a infraestructures. A parer seu, ara s'ha reenfocat el 'diàleg' cap a "les màximes preocupacions reals dels catalans".

Santamaría ho té clar. "No hem vingut a fer anuncis ni ofertes, hem vingut a comprometre'ns", ha assegurat, al mateix temps que ha insistit en l'Operació Diàleg posant de manifest que "hi ha elements importants pel diàleg", però lamentant-se que "jo no puc dialogar sobre allò que no hi ha capacitat per fer-ho". Precisament per això, ha enviat un missatge als de Carles Puigdemont deixant anar que "els governs no podem viure de victimisme".

L'escenari de joc

Com ja és habitual, Santamaría ha insistit per activa i per passiva que el seu govern no té cap intenció de dialogar sobre el referèndum i s'ha limitat a proposar que les dues administracions es posin d'acord per "donar un millor servei als ciutadans".

Consultar només als catalans és, als seus ulls, "poc democràtic" i per això ha volgut tornar a reiterar que "si el diàleg per alguns és negociar el referèndum, s'han equivocat d'escenari de joc". Com a molt, la vicepresidenta espanyola cedeix a assumir que "cal una reforma de la Constitució" perquè llavors sí que es podria celebrar un referèndum per Catalunya; això sí, en què hi votessin "tots els espanyols".

Trencar relacions

L'okupació de la seu del PP a Barcelona per part d'Arran tampoc no ha passat desapercebuda a l'entrevista, on Sáenz de Santamaría s'ha atrevit a dir: "Em sembla molt greu que un partit com la CUP faci un escarni a un partit democràtic com el PP i que la Generalitat no hagi trencat les relacions amb aquest partit" i ha aprofitat per assenyalar directament el president i vicepresident del Govern: "La culpa no la té només la senyora [Anna] Gabriel, la té el senyor Puigdemont i el senyor Junqueras, que li donen marge", ha posat de manifest.

I és que, a parer seu, el "conflicte" és amb la Generalitat i no amb la societat catalana perquè considera que la institució catalana "ha perdut la neutralitat institucional a l'haver diferenciat els catalans que els voten [...] dels altres als que es relega la seva opinió a un segon pla".