A escasses setmanes del 21-D el Congrés ha acollit un tens cara a cara entre la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el líder d'En Comú Podem Xavier Domènech, com a conseqüència de la ruptura del pacte de govern dels comuns amb el PSC a Barcelona. Santamaría ha acusat Ada Colau d'aquest acte com a "pagament anticipat" per poder entrar al govern la Generalitat de la mà dels "seus col·legues independentistes", assumpció amb què Domènech ha ironitzat considerant "commovedora" la defensa del Partit Popular als socialistes catalans.

Domènech introduïa la pregunta sobre la situació a Catalunya denunciant l'aplicació del 155 i acusant Mariano Rajoy d'haver convertit "l'excepcionalitat" en forma de govern. El diputat català ha estat especialment dur quan ha assegurat que Partit Popular, PSOE i Ciutadans pretenien crear "un bloc patriòtic per governar contra una part dels catalans", en al·lusió als pactes post-electorals al 21-D, i "curtcircuitar la possibilitat d'un govern progressista a l'Estat". En conseqüència, avisava que el seu partit "oferiria solucions per a un poble que vol construir el seu futur lliurement" en referència al dret a decidir.

Santamaría li ha buscat la volta amb la ruptura del pacte de govern a Barcelona, denunciat que s'hagués trencat per una diferència de 300 vots, en ser sotmès al vot de les bases dels comuns, quan la capital catalana era habitada per un milió set-cents mil ciutadans. Per aquest motiu, l'ha instat a sortir de la indefinició. "Convenient seria que vostès digués què proposa i per què es proposa" ha exigit la vicepresidenta, després de retreure-li que no li parlés de "bàndols", ja que la mesura del 155 va ser presa per un 80% del Senat i els comuns estarien intentant "liderar el bàndol independentista".