El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha titllat avui de "terrorisme d'Estat" que hi hagi "gent que mori a l'hivern perquè no pot pagar la calefacció". En declaracions a Rac1, Rufián ha afirmat que el subministrament energètic ha de ser "tutelat o gestionat per l'Estat", perquè el que passa al conjunt d'Espanya, segons el seu parer, és "una indecència".

Rufián ha assenyalat a més les "connexions" entre els principals partits estatals i les grans companyies del sector energètic.

"El problema principal és quan algú s'asseu a l'escó i sap que si no es porta bé al final no acabarà assegut en un consell d'administració d'una companyia elèctrica i tindrà una jubilació una mica més fotuda del que voldria", ha denunciat el diputat. 

Errejón és "més valent" que Fachin

El diputat també ha assegurat que el secretari polític de Podemos, Íñigo Errejón, és "més valent" en la defensa del referèndum català que altres líders dels comuns a Catalunya, entre ells el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin. Rufián ha celebrat que Errejón s'atreveixi fins i tot a parlar sense embuts de la possibilitat d'un referèndum unilateral, "que fins i tot és tabú".

En aquest sentit, Rufián ha assegurat que està d'acord en les lloances als comuns de l'exvicepresident de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira, i ha dit que Catalunya necessita "set o vuit milions d'errejons" a Espanya, però el problema és que no existeixen.

El republicà ha dit que Carod "té tota la raó" en celebrar que per primera vegada un partit defensi des de Madrid el referèndum català, i ha lloat que Errejón és un gran polític i intel·lectual. Encara així, ha dit que se sent més identificat amb la manera d'entendre la política del líder de Podemos, Pablo Iglesias, amb qui ha dit tenir més afinitat personal.

Rufián ha assegurat que el referèndum no és un somni i es durà a terme, i ha afegit que per això és necessària la participació de moltes forces: "Agradi més o menys, sense Convergència no es pot fer".