Amb la repetició de les eleccions a Espanya el 26 de juny de 2016, Ciudadanos va perdre 8 diputats –passant de 40 a 32– respecte de les eleccions al Congrés del 20 de desembre de l'any anterior. Tampoc va entrar al parlament gallec, ni al basc, tot i els esforços de la formació taronja per aconseguir-ho. Però el president Albert Rivera ha preferit obviar tota autocrítica durant la presentació de l'Informe de Gestió Política durant la IV Assemblea General de Cs d'aquest dissabte. Ans al contrari, Rivera ha fet una crida triomfal per esdevenir una força de govern a partir de 2019 i deixar de ser la crossa de Partit Popular i PSOE.

"Cada cop que hem obert les urnes ens han donat més suport. A un partit se'l mesura pel seu nombre de votants", ha exposat Rivera per tapar que les expectatives en representants parlamentaris o regidors no es van traduir en resultats. Dels 13 parlaments autonòmics on Cs volia entrar el 2016, no ho va assolir a Navarra, Canàries, Castella-la Manxa, Euskadi i Galícia. Això es va traduir en 93 diputats, 25 dels quals són a Catalunya, fet que ell mateix ha lloat recordant que van començar amb 3 el 2012.

L'únic argument que Cs ha trobat per defensar-se davant Podemos –dins l'eix de la nova polítca– és el fet que ells no són una amalgama de forces amb idearis superposats. "Solsunitssense confluències. Aquí volíem ser la tercera força municipal amb els nostres valors i les nostres sigles", ha recordat sobre els 15-16 municipis on són "decisius". L'altre argument clàssic és que els penalitza el sistema electoral.

Precisament, aquest dissabte el partit es conjura per decidir com resol la manca d'implantació territorial. La primera idea defensada per la cúpula de Rivera és entrar a governs –i no tancar solament pactes d'investidura, com ha fet en 5 parlaments autonòmics, entre ells Madrid i Andalusia. La segona gran estratègia és virar cap al liberalisme polític, abandonant la socialdemocràcia com a etiqueta de l'Ideari de la formació.

Sembla que Rivera s'imposarà, ja que el seu informe de gestió ha estat aprovat amb el 97% dels vots, perquè una majoria dels 570 compromissaris, el 70%, li dóna suport. Això portarà problemes a Catalunya perquè una majoria de compromissaris catalans van votar per mantenir el "socialisme democràtic" a través de la candidatura Mejor Unidos. Però el cap de la formació està determinat a deixar enrere els seus orígens. "Cs no és el PSOE", ha afirmat. El portaveu de Cs a l'Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, ho ha rematat dient que la socialdemocràcia és "una ideologia del passat".

El polític català no vol desanimar els seus i mira cap endavant, ressaltant les fortaleses del partit. Ha lloat que la formació té superàvit econòmic, la qual cosa els dóna llibertat per defensar el seu ideari. "Tots els partits estan endeutats o fallits. Paguem, i qui paga descansa. Ens fa lliures per demanar una comissió d'investigació per a la corrupció el fet de no deure res a ningú" ha dit. Això s'ha conseguit a base de l'aportació d'afiliats i càrrecs electes i, en molt menor mesura, per donacions, a més dels diners que aporta l'Estat en virtut de la llei electoral (LOREG).

El crit de guerra per governar és ferm i el partit ja busca captar nous perfils i cares de prestigi per aconseguir-ho. "Estic molt orgullós d’incorporar independents. No tanquem les portes al talent. No ens mirem el melic, seguim incorporant talent, seguim detectant talent", ha dit. És una referència velada a l'economista Luis Garicano, que no és diputat al Congrés i que li permet teixir aliances dins el grup ALDE europeu. El seu president, Guy Verhofstadt, també hi era present.

Rivera també mira cap a la Unió Europea quan afirma que aviat seran la primera força "de referència" entre els liberals europeus, desfiant el PDeCAT, que també forma part d'aquest grup.