Incrèdula encara amb la decisió del jutge d'enviar-la a ella mateixa, Artur Mas i Joana Ortega a judici per haver posat les urnes el 9-N, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau s'ha lamentat avui a Els Matins de TV3 que "si l'Estat espanyol continua igual, pot passar que hi torni a haver imputacions amb el futur referèndum".

Rigau, que encara mostra la seva sorpresa perquè "fins al 4 de novembre no veiessin que la consulta del 9-N anava de debò", ha posat de manifest el seu desig de creure que aquest "mal tràngol" serveixi perquè "aparegui una nova planta" perquè: "Trobo impresentable que ens facin seure com uns delinqüents", ha dit, "crec que d'aquest mal pas ha de sortir una cosa més bona".

Precisament per això ha volgut fer una crida a la població per "mantenir la seva força", així com per "fer front" a una situació mai vista. "Hi ha algun espanyol penalitzat per desobeir el TC?", s'ha qüestionat Rigau, que s'ha autorespost recordant que no en coneix cap i que, per tant: "seríem els primers".

Mentalitat reaccionària

Tot i que encara està "esperançada" que el jutge desestimi el recurs, Rigau ha anunciat que, malgrat creu que el judici serà a l'estiu, demanaran una ampliació del termini "per poder preparar bé la defensa". Ara bé. Ella, com Mas i Ortega, tenen –quasi– clar que el judici "acabarà amb una inhabilitació". 

Deixant clar que ho veu "difícil", Rigau també ha aprofitat per demanar a altres grups que se sumin al suplicatori perquè, ha recordat, "estem davant d'una mentalitat molt tancada i reaccionària" i ha tornat a apel·lar a la "força de la població per fer-hi front".

Sobre la forma del referèndum, Rigau s'ha reiterat amb allò que tant el president Carles Puigdemont, com la resta del Govern, diuen de fa dies: "la futura votació ha de ser amb un sí o un no i amb efectes posteriors".