L’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau, investigada pel 9-N, ha afirmat que la desobediència “té una connotació que no em resulta còmoda”, a més d’afegir que “no suma” el fet de “demanar a certes persones que desobeeixin amb les conseqüències que això comporta”.

Irene Rigau ha parlat aquest dissabte al programa El Suplement de Catalunya Ràdio sobre la desobediència, per afirmar que no se sent “còmoda” amb la “connotació” que aquesta paraula provoca.

Així, ha afirmat que “una societat basada en la desobediència, a la llarga, no ajuda a la cohesió” i que “no suma demanar a certes persones que desobeeixin amb les conseqüències que això comporta”. Sobre el procés participatiu del 9-N, pel qual està sent investigada, ha dit que “jo no considero que hagi desobeït”, i ha afegit que en cas de ser detinguda “vull que ho facin els Mossos”

Davant Joan Coma, el regidor de la CUP de Vic també encausat pel procés, Rigau ha sentenciat que “sóc partidària d’anar a declarar”, per així “explicar el perquè i sumar gent amb les explicacions”.

Per la seva banda, Coma ha defensat la desobediència, ja que “és una manera de despullar el caràcter antidemocràtic de l’Estat”, a més d’assegurar que “per exercir el dret a decidir hem de tenir el dret de desobeir lleis injustes”. Així, ha volgut deixar clar que “l’autodeterminació comportarà els seus costos”, de manera que “millor posar això sobre la taula” abans d’exercir-la.

Coma, a falta d’un dia de la mobilització de demà a Barcelona en defensa de les institucions catalanes, ha sentenciat que “el problema no el tenim nosaltres, sinó qui judicialitza la política”.