El Govern de la Generalitat considera insuficient l'acord entre el Ministeri d'Educació i les comunitats autònomes per reformar les revàlides i deixar-les sense efectes acadèmics. És a dir, perquè no comptin per obtenir el títol, una de les reclamacions de la majoria de comunitats. Totes les comunitats menys Catalunya així ho han acordat aquest dilluns a Madrid en una reunió entre el ministre i els representats autonòmics.

L'acord no ha comptat amb el vist i plau de la Generalitat, perquè considera l'acord "del tot insuficient". La consellera d'Educació ha protestat per la negativa del Ministeri a incloure al decret que sortirà d'aquesta reunió una menció explícita a les competències de la Generalitat i ha qualificat la reunió amb el ministre de gens satisfactòria. Ruiz ha plantejat que "es respectin les competències de les comunitats en l'avaluació" i derogar la disposició que obliga la Generalitat a pagar 6.000 euros a les famílies que vulguin escolaritzar en castellà.

Retorn a la selectivitat

El nou model aprovat avui versa sobre les proves de revàlida i d'accés a la universitat. Segons ha explicat el mateix ministre, les proves d'accés a la universitat seran "pràcticament iguals" a les de selectivitat, mentre que les avaluacions de final de primària i secundària tindran caràcter mostral. 

L'acord signat per la majoria de les comunitats autònomes implica un retorn a la pràctica al model de la selectivitat i una marxa enrere en les revàlides de la LOMCE, que passen a ser mostrals. La discrepància amb la Generalitat, però, continua essent qui fixa els continguts d'aquestes proves. Segons la conselleria, ha de ser Catalunya i no l'administració estatal qui ho fixi, per un tema competencial.

Aquest acord s'ha pres durant la reunió entre el govern espanyol i les comunitats autònomes d'aquests dilluns, en la qual s'ha abordat el tema de la controvertida LOMCE. La reunió pretenia ser l'inici de la modificació de la coneguda com a 'Llei Wert', després que el govern de Rajoy hagi accedit a modificar-la. De fet, el ministre Íñigo Méndez de Vigo l'ha qualificat de primer pas cap a un acord d'Estat per a l'Educació. 

Catalunya, en contra

La consellera Ruiz, però, veu insuficient que l'acord sigui només per les revàlides, i demana al ministeri que respecti l'escola catalana. Així mateix ho ha explicat Ruiz en un diversos missatges a les xarxes socials. Ruiz assegura que el Govern català segueix demanat la derogació de la LOMCE perquè és un llei d'educació "ideològica" i critica que el govern de Rajoy no hagi accedit "a posar per escrit que es respectaran les competències que tenim sobre l'avaluació".

Ruiz ha assegurat que, a l'espera que el Ministeri faci marxa enrere en una reunió tècnica que s'ha de celebrar divendres, Catalunya farà proves d'avaluació com fins ara, malgrat l'acord assolit entre el Ministeri i les comunitats autònomes a la Conferència sectorial d'Educació. "Tots els alumnes saben que no ha canviat res del que els hem dit des del bon començament", ha dit, i malgrat el que digui el Ministeri "seguirem fent les proves" com fins ara.

En aquest sentit ha recordat que "Catalunya mai ha fet revàlides, Catalunya fa proves d'avaluació competencial i seguirà fent aquestes proves a l'espera de si el Ministeri accepta o no respectar les competències de les Comunitats Autònomes i que puguem ser nosaltres els que decidim el contingut d'aquestes proves, i no ells", ha dit.